Čanak: Orićeva sloboda i garancija za Mladića opasne po Balkan

09 Oct 2017

"Ne postoji spremnost za raskidanje veza sa ratnim politikama 1990-ih godina"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je razočaran današnjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine da komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića oslobodi otpužbi za ratne zločine protiv tri zarobljenika srpske nacionalnosti u Bratuncu i Srebrenici 1992.

Takođe, skandaloznom smatra i odluku Vlade Srbije da da garancije za privremeno puštanje na slobodu haškog optušenika za zločin genocida Ratka Mladića.

“Ovakva presuda ne doprinosi obračunu s počioniocima ratnih zločina u BiH, ali i u celom regionu”, ocenio je Čanak u pisanoj izjavi i upozorio da su takve odluke “opasne po ceo Balkan”.

On je ukazao da su oslobađajuće presude “postale praksa u procesima protiv osumnjičenih za ratne zločine, kako u BiH, tako i u Srbiji i Hrvatskoj”.

Uz garancije koje je Vlada Srbije dala za privremeno puštanje Ratka Mladića, kritikovao je i odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom se odbacuje optužnica protiv pet pripadnika Vojske Srpske u slučaju Štrpci.

Lider LSV ističe da takav odnos prema sudskim postupcima u kojima se gone optuženici za najteža krivična dela u ratu, govori da ne postoji spremnost za raskidanje veza sa ratnim politikama 1990-ih godina.

“Te ratne politike žive i dalje i ne dozvoljavaju napredak naših država. Vreme je da neozbiljna i opasna ratna igra u miru prestane”, poručio je Čanak.

On je dodao da je suočavanje sa “mračnom stranicom istorije zemalja nastalih na zgarištu Jugoslavije”, jedna je od pretpostavki za stvaranje normalnih i zdravih društava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!