Čanak: Izmene Zakona o zemljištu treba da važe za sve strance

22 avg 2017

"Izmene se ne odnose strance koji nisu državaljani EU, LSV će zato uložiti amandmane"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je predlog izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu o kojem će Skupština Srbije raspravljati 24. avgusta rekavši da je velika verovatnoća da će ga podržati.

„Predlog je izuzetno značajan, jer je zamišljen da oteža prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, konkretno građanima EU, što bi značilo određene izmene u odnosu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je trebalo da od 1. septembra kupovina poljoprivrednog zemljišta u Srbiji bude potpuno liberalizovana za građane EU“, rekao je Čanak novinarima u Beogradu.

Čanak je kazao da je jako važno da ne samo da izmene Zakona budu usvojene 24. avgusta već da on stupi na snagu od 1. septembra.

Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da državljani članica EU mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemljište, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Čanak je kazao i da izmene Zakona nisu savršene, ali da će LSV amandmanima pokušati da izmeni te nesavršenosti. „Zakon nije savršen, pokušaćemo amandmanima da to ispravimo, jer se odnosi samo na državljane EU, a ne na one koji nisu državaljani EU. To je nešto što se mora izmeniti. Ovaj zakon sam po sebi veliki je pomak u odnosu na postojeće stanje“, rekao je Čanak.

Čanak je pozvao Vladu Srbije da se što pre odredi prema posledicama ovogodišnje suše. „Mislim da bi barem kroz neplaćanje jednog dela poreza Vlada mogla da da svoj doprinos tome da se poljoprivrednici iščupaju iz ove situacije“, rekao je Čanak.

Srbija se Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obavezuje i da će u naredne četiri godine postepeno usklađivati svoje zakonodavstvo o sticanju svojine nad nepokretnostima kako bi izjednačila građane Srbije i EU, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!