Čanak: Izbori su šansa za jačanje građanskih i nadnacionalnih stranaka

17 Jan 2016

Sutra razgovori sa SDS-om i LDP-om

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da lično nije očekivao da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori i ocenio da je to šansa da se građanske i nadnacionalne snage okupe i oporave od šoka sa izbora iz 2014. godine i da počnu da igraju značajniju ulogu u političkom životu Srbije.

Čanak je za agenciju Beta rekao da će LSV na pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, dok će o predizbornim koalicijama on sutra u Beogradu razgovarati sa predsednicima Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno-demokratske partije (LDP), Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem.

Dodao je da će nakon tog sastanka situacija biti jasnija i naveo da će na sastanku biti reči i o pozivu Demokratske stranke (DS) na saradnju.

Čanak je ocenio da DS na izborima 2014. godine pokazao da ima “mnogo manje potencijala i glasova” od LSV-a, SDS-a i LDP-a i dodao da to znači da DS ne može da bude “gravitacioni centar” okupljanja opozicionih stranaka.

Prema njegovim rečima, LSV je još 2014. godine u Novom Sadu sazivao sastanak na temu objedinjavanja građanskih i nadnacionalnih stranaka, dok su SDS i LDP pre šest meseci “udarili temelje” okupljanju opozicije.

Čanak je rekao da se LSV-u Boris Tadić u više navrata pokazao kao “pouzdan saborac”, uprkos svim razlikama u odnosu na pitanje Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!