Čanak: Država da spreči tribinu šefa obezbeđenja ratnog zločinca Ratka Mladića

"Vlast konačno mora da počne sa striktnom primenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija"

25. sep 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je policiju i sve nadležne organe da spreče održavanje tribine koja se na društvenim mrežama najavljuje za 4. oktobar u Novom Sadu, a na kojoj je kao gost najavljen Branislav Puhalo dugogodišnji šef obezbeđenja ratnog zločinca Ratka Mladića.

Lider LSV Nenad Čanak poručio je u pisanoj izjavi da vlast u Srbiji konačno mora da počne sa striktnom primenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

„Policiju, tužilaštvo i sve ostale nadležne organe podsećamo da se taj zakon odnosi i na ‘svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda, nacionalne manjine, crkve ili verske zajednice'“, naveo je Čanak, dodavši da se zakonom mora delovati protiv nastavljača ideja Ratka Mladića.

On napominje da isti zakon zabranjuje “proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine”.

„Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće sme postojati ijedan razlog da se toleriše organizacija tribina u njegovu čast, ili skandiranje ‘Nož, žica, Srebrenica’, nose transparenti, majice, kape i bedževi sa njegovim likom i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva“, upozorio je lider LSV, poručivši da je pravi trenutak da od danas policija i svi organi sa ulica sklone i procesuiraju sve one koji to čine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga