Čanak: Danas je dan kada su narodi Vojvodine stvorili njenu autonomiju

30 jula 2017

"Autonomija Vojvodine se ne može ukidati voljom republičke vlasti, jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podsetio je da su danas i sutra “veliki i važni datumi” u istoriji Vojvodine, jer je voljom svih njenih naroda, Vojvodina 30. i 31. jula 1945. stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije.

Čanak je u saopštenju za javnost naveo da je to istorijska činjenica i zatražio da se Vojvodini u predstojećoj promeni Ustava Srbije vrati i garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila najrazvijeniji deo Srbije i jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije.

“Autonomija Vojvodine je ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu, koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, a vremenom i ukinuta, te nestale i sve njene specifičnosti”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, upravo da bi to sprečila, LSV je pre četiri godine insistirao i izborio se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine ostane rečenica: „Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.

“Odluke te Skupštine zatim je potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije. Rečju, autonomija Vojvodine je pre 72 godine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti, jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije”, poručio je Nenad Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!