Čanak: Da je bilo lustracije Vučić ne bi bio predsednik

05 Oct 2017

"Držanje Vojvodine kao autonomije bez suštinskih autonomnih prava odgovaralo je svakoj vlasti od 1988. do danas"

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je za televiziju N1, govoreći o dešavanjima 5. oktobra 2000. godine, da su svi mislili da će sve nepravde sveta biti ispravljene, ali da nije došlo do lustracije za koju i danas smatra da je treba sprovesti po svaku cenu.

“Umesto da se stvari počnu raščišćavati, one su se zakomplikovale, mutirale, promenile pojavni oblik i zato imamo situaciju kakvu imamo. Da je bilo lustracije, Aleksandar Vučić ne bi bio danas predsednik i ne bi bio uopšte u politici. Ne bi bio ni Tomislav Nikolić, niko od njih“, rekao je Čanak.

Dodaje da je to bio veliki dan za Srbiju jer je okončana diktatura Slobodana Miloševića.

“To je bio dan kad je trebalo raskrstiti sa Slobodanom Miloševićem jer je pokušao da ukrade izbore. To je bio dan kad su sa krvavih ruku zabluda devedesetih spirala krv prljavom vodom zabluda dvehiljaditih. Ja sam još pre izbora govorio ‘zapušite nos pa glasajte za DOS’ jer sam znao da to nije velika perspektiva, ali je to bio ogroman pomak napred u odnosu na ono što je bilo dotad”, rekao je Čanak.

On kaže da se posle toga nikad ništa slično nije ponovilo jer opozicija danas nema koherentnog neprijatelja da bi se to ponovilo. Na konstataciju da mnogi u opoziciji vide Aleksandra Vučića kao neprijatelja, Čanak odgovara:

“Šta ćemo sa tim što je Vučić preuzeo najveći deo programa tih opozicionih stranaka. Šta da radim, ne mogu se ja buniti protiv približavanja EU kad se kao stranka zalažemo za to od osnivanja. Ali ne mogu ni tolerisati činjenicu da smo u ozbiljnom medijskom problemu, ali nije to posledica samo Vučića već i onih koji su bili pre njega”.

Svaka vlast je za Vojvodinu bila loša

Govoreći o Vojvodini, Čanak kaže da je držanje Vojvodine kao autonomije bez suštinskih autonomnih prava odgovaralo svakoj vlasti od 1988. do danas.

“Svakoj vlasti, uključujući DOS. Ko god misli da je DOS nešto dao Vojvodini, sve je bilo jako skromno. Sve ostalo su bile priče za malu decu i obećanja danas ćemo, sutra ćemo. U međuvremenu je i nož i pogaču imala tadašnja garnitura Demokratske stranke, 16 godina su imali predsednika vlade, od čega 12 godina Bojana Pajtića koji nije pomakao ništa što se tiče suštinskog položaja Vojvodine”, ocenjuje Čanak.

U Kataloniji kao član partijske delegacije LSV

Odgovarajući na pitanje o poseti Kataloniji, Čanak je rekao da je bio u tročlanoj partijskoj delegaciji LSV.

“Interesovalo me da vidim kako izgleda gde država u EU ima unutar sebe problem i da vidim kako će to da reši”, rekao je on.

Objašnjava da su na prostorije LSV-a okačili zastavu Katalonije da bi podržali građane u njihovom slobodnom izjašnjavanju, a ne prejudicirajući ishod referenduma.

“Napadi na mene i na svakog ko spomene Vojvodinu od strane politički impotentnih politikanata svode na to da brane nešto što niko ni ne napada jer niko ne namerava da odvaja Vojvodinu, ja kao ‘katalonski scenario’ vidim samo da svi imamo pare i da živimo na moru”, kaže Čanak.

On kaže da su predsednik i premijerka Srbije “apsolutno u pravu” kad je reč o njihovoj reakcija zbog različitih aršina EU prema Kataloniji i Kosovu.

“Bezobrazluk je da se drže tako različiti aršini za tako slične stvari kao što su pitanje Kosova i Katalonije. Svađa sa Španijom može dovesti do toga da stavi veto na ulazak Srbije u EU i to može da bude jako štetno”, zaključuje Čanak.

(N1)

Podelite ovu stranicu!