Bunker fest otkriva umetnost sa margine

10 Oct 2014

"Sveprisutnu apatiju nije mogla pokrenuti ni cenzura kojom se ućutkuju i poslednji glasovi slobodnog, građanskog promišljanja"

Bunker fest, festival književnosti, umetnosti i autora koji odstupaju od uobičajenog, održaće se sutra, u subotu, 11. oktobra, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Kako u najavi piše, Festival otkriva, okuplja i predstavlja javnosti nove žanrove, discipline i grupe autora koji nastaju iz “manjinske umetničke prakse”.

Urednik Festivala Jovan Gvero u najavi je napisao da je “ovogodišnji Bunker fest realizovan u uslovima u kojim se svetla budućnost isčekuje u nepodnošljivoj sadašnjosti”.

“Sveprisutnu apatiju nije mogla pokrenuti ni cenzura kojom se ućutkuju i poslednji glasovi slobodnog, građanskog promišljanja. Bunt je postao svojevrsna karikatura. Manjina je samo ukras kojom vladar realizuje uvećanje orkestrirane podrške. Zato je naš glas, čak i kao statistička greška, egzotično seme sačuvano za dobitak po osnovu gubitka”, napisao je Gvero.

Publici će biti predstavljena strip izdanja Filimon, dokumentarni film o Pjeru Paolu Pazoliniju i njegova knjiga “Svi smo u opasnosti”.

Biće predstavljena i “Nevidljiva knjiga” anonimnog autora, koja predstavlja fenomen “antiknjige” čiji je sadržaj vidljiv samo pod određenim svetlom.

Biće predstavljena i knjiga “Fesme” Zorana Gašija i otvorena izložba akademskog slikara iz Kragujevca Vasilija Grujića, koji će izložiti velike formate pod nazivom “Novi enformel”, a najavljena je i “berza vinila i stripa”.

Festival organizuju Studentski kulturni centar Novi Sad i Kreativna radionica “Bunker”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!