Bundestag odobrio odluke EU, podržao kancelarku Merkel

Jun 30 2012

Bundestag, donji dom Parlamenta Njemačke, u petak je velikom većinom ratfikovao evropski budžetski pakt i trajni mehanizam za pomoć (MES)

Bundestag, donji dom Parlamenta Njemačke, u petak je velikom većinom ratfikovao evropski budžetski pakt i trajni mehanizam za pomoć (MES).

Kancelarka Angela Merkel je pridobila dvotrećinsku većinu potrebnu za prihvatanje ta dva akta o kojima će potom glasati Bundesrat, gornji dom u kojem su zastupljene federalne jedinice.

Od 608 prisutnih poslanika u prvom glasanju, 491 je glasao za budžetski pakt kojim se 25 od 27 zemalja Evropske unije obavezuje na više fiskalne discipline, 111 je glasalo protiv, a šest je bilo uzdržano, objavio je predsednik Skupštine Norbert Lamert.

Zakon o uspostavljanju mehanizma za spasavanje (MES) u kojem je Nemačka najveći davalac pomoći i mora da pre njegovog stupanja na snagu uplati 8,7 milijardi evra kapitala, odobrila su 493 od 604 poslanika, 106 je glasalo protiv i pet bilo uzdržano.

Merkel je morala da pregovara sa opozicijom da bi obezbijedila podršku dvije od tri opozicione stranke – Socijaldemokratske SPD i Zelenih u ovom glasanju. Ona je uz to napravila ustupke federalnim jedinicama da bi dobila dvotrećinsku većinu u Bundesratu koji ih predstavlja.

(Slobodna Evropa)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jun 30 2012. Filed under Planeta. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+