Bugarski: Zbog Bele Crkve poziv EU da zaštiti građane Vojvodine

15 jan 2016

Nijedna partija u Srbiji nema pravo da suspenduje demokratiju

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da su dešavanja u Beloj Crkvi skandal i da će Pokrajinska vlada tražiti od međunarodne zajednice i Evropske unije za zaštiti Vojvodinu.

Na odbornike Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Beloj Crkvi danas je bačen suzavac, a privatno obezbeđenje im ne dozvoljava da prisustvuju vanrednoj sednici skupštine, koja je sazvana na inicijativu Srpske napredne stranke (SNS).

Branislav Bugarski je kazao da je nedopustivo da se odbornicima, koji su legitimno izabrani, zabranjuje prisustvo na sednici, a da policija to „nemo posmatra“.

„Situacija postaje i više nego zabrinjavajuća i sada je sigurno da će međunarodna zajednica morati da štiti Vojvodinu i demokratiju u Vojvodini“, izjavio je Bugarski.

On je rekao i da će Pokrajinska vlada tražiti od međunarodnih institucija da Evropska unija pošalje posmatrače na predstojeće izbore u Vojvodini i vojvođanskim lokalnim samoupravama.

„Kada već građane ne štiti njihov pravosudni sistem i njihov MUP, koji bi morali, pre svega, da poštuju Ustav Srbije, onda će to morati da učini međunarodna zajednica“, ocenio je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu.

On je poručio i da nijedna partija u Srbiji nema pravo da suspenduje demokratiju.

Vojvođanski klub podržava inicijativu Bugarskog

Vojvođanski klub podržao je danas inicijativu pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog. Taj klub je izrazio zabrinutost za održivost demokratskih procesa u celoj Srbiji, a posebno u Vojvodini, povodom potpunog ukidanja osnovnih demokratskih prava delu odbornika u lokalnom parlamentu u Beloj Crkvi, koje je praćeno ne samo političkim, već i fizičkim nasiljem.

„Činjenica da je Vojvodina već dve godine poligon za nedemokratsko dokazivanje moći koalicije koja vlada na republičkom nivou, ipak nas nije pripremila na ovako direktno i nasilno suspendovanje demokratije, zarad osvajanja vlasti na lokalnom nivou. S druge strane, tokom poslednjih par godina, preuzimanje lokalne vlasti od strane SNS i njihovih koalicionih partnera, u mnogim opštinama u Vojvodini je izvedeno i nelegalno i nasilno, što nas sve svrstava u saučesnike, jer nismo uspeli da nađemo demokratski način da ovakve pojave zaustavimo“, ocenio je Vojvođanski klub.

U saopštenju se zaključuje i da se takvo političko nasilje, koje sve više prerasta u direktno fizičko nasilje i kriminal – legalnim, legitimnom, nenasilnim i demokratskim načinom, uz pomoć zvaničnih organa države Srbije, ne može rešiti, odnosno – da je neophodno tražiti međunarodnu zaštitu.

„Smatramo da nije dobro čekati na raspisivanje pokrajinskih i lokalnih izbora, pa da se tek tada zatraži ovakva zaštita, jer do tada – još mnogo toga može da se desi, a sudeći po Beloj Crkvi – i desiće se“, poručili su u Vojvođanskom klubu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!