Bugarski: U Srbiji je puno para izgubljeno zbog improvizacije

31 mar 2015

"Vojvođanski standard" kao primer za Srbiju

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je danas da je u Srbiji mnogo novca izgubljeno zbog nedostatka planiranja i zbog improvizacije.

„Dobro upravljanje na lokalu podrazumeva planiranje, dobro finansiranje i dobru podelu nivoa vlasti. Zbog nedostatka planiranja u Srbiji je mnogo para i energije izgubljeno u improvizaciji”, rekao je Bugarski na Forumu stručnjaka za lokalni i ekonomski razvoj.

Dodao je da je Pokrajinska vlada 2012. godine kao cilj zacrtala uvođenje “vojvođanskog standard”, odnosno da se na taj način pomogne opštinama da napišu svoje strategije razvoja do 2020. godine, urade akcione planove, da odrede autoritet koji će se baviti lokalnim ekonomskim razvojem, kao i da uvedu sistem odgovora na primedbe građana za 48 sati.

Prema njegovim rečima, drugi cilj je izgradnja ljudskih kapaciteta, dok je treći važan element sufinansiranje projekata koje je Evropska unija odobrila opštinama.

Bugarski je rekao da je važno imati strategije i akcione planove na lokalu i zbog programskog budžetiranja.

„Kada to finansijski struktuirate, vi praktično već imate programske budžete za naredne godine“, rekao je pokrajinski sekretar i zamerio što se na nacionalnom nivou pre programskih budžeta nije tražilo da svaka opština u Srbiji uradi prvo strategiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!