Bugarski: Republička Vlada izdala poljoprivrednike u Vojvodini

12 Sep 2014

Poljoprivrednici su poručili da traže iste uslove za licitaciju zemljišta

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski ocenio je danas da je ugovorom sa sa kompanijom Al Rafawed, republička Vlada “izdala poljoprivrednike  u Vojvodini”. Bugarski je na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine poručio da će Pokrajinski sekretarijat koji vodi i dalje tražiti dijalog i izmenu ugovora sa investitorom iz UAE.

Pokrajinski funkcioner je dodao i da će se pritom iskoristiti i sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju u zaštiti života u Vojvodini i elementarnih prava ljudi u vojvođanskim selima.

Današnji sastanak usledio je kako bi se poljoprivrednici informisali o odgovoru Ministarstva poljoprivrede, koje ipak neće posredovati između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji zastupa poljoprivrednike, i stranog investitora, kao i zaduženih predstavnika koji prate dogovor sa predstavnicima iz UAE.

“Mi smo dobili obaveštenje da Ministarstvo takav sastanak ne može da organizuje, i da moramo da se obratimo nadležnim organima. Nama je bilo važno da ovakav odgovor saopštimo našim poljoprivrednicima, i da vidimo koji su to koraci koje dalje možemo preduzeti. A važno nam je da, prvo, to radimo civilizovano, a kao drugo, da čuvamo interese poljoprivrednika u Vojvodini. Interes poljoprivrednika je da ore i seje, a može da sarađuje sa svakim ko želi da uloži novac u prerađivačke kapacitete”, rekao je Bugarski.

Pokrajinski sekretar je dodao da postoji nedoumica ko je sada nadležan organ po ovom pitanju i istakao obavezu pokrajinske administracije da predstavnicima poljoprivrednih organizacija, koje su se obratile Pokrajinskoj vladi prenese dobijeni odgovor, te razmotri dalje korake u rešavanju ovog problema.

Bugarski je ocenio da je interes poljoprivrednika u Vojvodini da pod istim uslovima mogu da učestvuju u postupku licitiranja državne zemlje.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz opština Bačka Palanka i Kula, Kluba 100P+, Asocijacije poljoprivrednika i poljoprivrednicima iz Južnog Banata, Bugarski je poručio da Pokrajina traži i garanciju republičke Vlade da investitor neće moći da gaji genetski modifikovanu hranu.

“Pokrajinska vlada je zauzela stav i proglasila AP Vojvodinu za slobodan region od GMO proizvoda, dakle gde genetski modifikovanu hranu neće biti moguće uzgajati”, rekao je pokrajinski sekretar.

Poljoprivrednici traže iste uslove za licitaciju

poljoprovrednici Pokrajinska vladaPredsednik udruženja poljoprivrednika iz Bačke Palanke Miroslav Ilić rekao je novinarima nakon sastanka da poljoprivrednici ne žele da u svojoj državi budu građani drugog reda, već da se želi jasna tržišna utakmica, odnosno da na licitaciji mogu svi da učestvuju.

Ilić je ukazao da će, ako zemljište bude prodato, sela ostati bez ljudi.

“U Bačkoj Palanci, gde se obrađuje 3.800 hektara zemlje, opština će svake godine gubiti pet miliona evra”, rekao je Ilić i dodao da ga čudi ćutanje čelnika ove lokalne samouprave.

Predsednik Kluba 100P+ Vojislav Malešev je rekao da je ova asocijacija poljoprivrednika od samog početka, u više navrata, ukazivala na problem nelojalne konkurencije u zakupljivanju državnog poljoprivrednog zemljišta.

“Upali smo u nelojalnu konkurenciju, zato što se kao zakupci pojavljuju i firme koje se bave i preradom poljoprivrednih proizvoda i imaju mogućnost dodatne zarade. Mi, poljoprivrednici u primarnoj proizvodnji, to nemamo”, rekao je Malešev i naglasio da u državi u kojoj se proda rudno bogatstvo, voda i poljoprivredno obradivo zemljište, njeni stanovnici “nemaju šta tu da traže”.

Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika poručio je da očekuje od Vlade i resornog ministarstva da stvore ambijent koji će podići konkurentnost i produktivnost poljoprivrednika.

“Ovakav međudržavni sporazum ne vodi u tom pravcu. U nedavno usvojenoj Strategiji razvoja nisam video da je predvidela ovakve radnje da se unapredi naša poljoprivreda. Smatramo da još nije sve gotovo, ovo je loš signal, za nas neprihvatljiv”, rekao je Kiš.

Veroljub Višković iz Kule je naveo da je u toj opštini 2.280 hektara državnog zemljišta namenjeno investitoru iz UAE.

“To je puno za jednu opštinu. Jer, nemamo drugi način da opstanemo, sem poljoprivrede. Čak 97 odsto stanovnika u kulskoj opštini živi od poljoprivrede”, rekao je Višković.

On je ukazao i na to da će uskraćivanjem zakupa ove državne zemlje, poljoprivrednici koji su u sistemu PDV i sistemu socijalnog i penzionog osiguranja, morati da “vrate svoja socijalna i penziona osiguranja”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!