Bugarski pisao Devenportu zbog nasilja u lokalnim samoupravama

23 jan 2016

Neophodno da međunarodna zajednica preduzme aktivne mere za rešavanje navedenih problema

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski potvrdio je danas da je, povodom incidenata u Beloj Crkvi, uputio pismo šefu Delegacije Evropske komisije u Srbiji Majklu Devenportu u kojem je ukazao da se u Vojvodini i Srbiji na nedopustiv način menja izborna volja građana.

Bugarski je za Autonomiju rekao da je u pismu skrenuo pažnju Devenportu da su, od poslednjih lokalnih izbora u Srbiji, pojedine promene vlasti uglavnom praćene “nasiljem i zastrašivanjem, pritiscima svake vrste na odbornike, nepoštovanjem demokratskih procedura i kršenjem propisa, sprečavanjem demokratski izabranih odbornika da prisustvuju sednicama”.

Prema njegovim rečima, nijedna od tih nepravilnosti još uvek nije do kraja ispitana.

“Vladavina prava nije samo pravna norma, već i politički ili moralni princip, sa osnovnim ciljem da zaštiti pojedinca od nosioca državne vlasti i obezbedi zaštitu ljudskih prava i sloboda”, kazao je Bugarski.

Ocenio je da je Srbija suočena sa “flagrantnim kršenjem Ustava”, kao i sa nepoštovanjem međunarodnih konvencija koje je država ratifikovala, a koje garantuju osnovna demokratska prava.

Bugarski je podsetio i na Izveštaj o napretku Srbije za 2015. godinu u kojem se upozorava da Srbija nije sprovela sve preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, posebno one koje se tiču obezbeđivanja izbornog procesa, jer su lokalni izbori za opštine i drugi lokalni događaji “obeleženi nasiljem i zastrašivanjem“.

„Od Devenporta očekujem da otvori dijalog između međunarodnih i domaćih institucija. Uveren sam da je takav dijalog jedini način kojim se mogu zaštiti i unaprediti osnovni ustavni principi i demokratska načela u Srbiji. Ne želeći da se građanske vrednosti i integritet državnih institucija u Srbiji i dalje urušavaju, smatram neophodnim da međunarodna zajednica preduzme aktivne mere za rešavanje navedenih problema“, rekao je Bugarski.

Bugarski je obraćanje međunarodnim institucijama najavio nakon incidenata u Beloj Crkvi, kada je Srpska napredna stranka (SNS) na vanrednoj sednici smenila opštinsku vlast.

Odbornicima Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u petak, 15. januara ove godine, privatno obezbeđenje nije dozvolilo da uđu u zgradu Opštinske uprave i prisustvuju sednici.

Tom prilikom upotrebljen je i biber sprej, zbog čega je priveden jedan od radnika obezbeđenja. Vanredna sednica je na kraju održana u Kulturno-prosvetnom centru, bez prisustva odbornika DS-a i LSV-a.

Odbornici tih stranaka su nekoliko dana protestovali u sali skupštine opštine, a štrajkovali su i glađu, osporavajući legitimitet održane sednice.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je da je smena vlasti u Beloj Crkvi izvršena u skladu sa Zakonom i opštim aktima opštine, nakon čega su odbornici DS i LSV podneli krivične prijave protiv onih koje smatraju odgovornima za incidente.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!