Bugarski: Nemamo još dvadeset godina za gubljenje

26 mar 2015

Živimo u politički nezrelom društvu

Moramo da ubrzamo procese i način razmišljanja, jer nemamo 20 godina za gubljenje – prošlost i istoriju treba ostaviti istoričarima i  analitičarima, a mi treba da se okrenemo budućnosti, jer 40 odsto našeg društva koče strah, predrasude i nedostatak obrazovanja, i to treba promeniti, rekao je danas pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Bugarski je na panel diskusiji o Nordijskom modelu saradnje, koji je u Master centru organizovao Evropski pokret u Srbiji, ocenio da su nordijske zemlje taj model primenile pre 60 godina, te da je pitanje da li Srbija zaista toliko kasni za njima i da li to treba da zabrinjava.

Pokrajinski sekretar je istakao i da živimo u politički nezrelom društvu i da mladi treba da naprave korak ka promenama.

„Može se uraditi mnogo, i dosta toga je već urađeno, jer većina država na Zapadnom Balkanu teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a neke su već deo evropske porodice“, naveo je Bugarski.

Prema njegovim rečima, potrebno je biti otvorenog uma, razviti strukturu za buduće generacije i zarad bolje sutrašnjice podići dijalog na viši nivo, naći održiva razvojna rešenja i osloboditi se predrasuda.

„Ako želimo da budemo konkurentni na globalnom nivou, i da održimo mir i prosperitet na Balkanu, moramo da nađemo zajedničke tačke. Potrebno je napraviti drastične društvene i ekonomske promene i ubrzati proces da bi se dostigao nivo da budemo uvaženi članovi evropske porodice“, kazao je resorni sekretar.

Bugarski je poručio da je fokus na mladima, koji imaju šansu da nešto promene u regionu zato što su „naši očevi i dede prokockali šansu da ceo ovaj region i društvo naprave modernim i konsekvantnim, iako smo imali izgrađenu strukturu za to“.

Zato je sada, kako je rekao, na mladima da povrate dijalog, da nađu tačke okupljanja, a ne tačke razdvajanja, da stave moratorijum na istoriju proteklih 50 godina i da onda zajedno gledaju u budućnost, jer je sigurno da ceo ovaj region ima svoju budućnost u Evropskoj uniji.

„To će biti moguće samo ako uložimo napore i sredstva u obrazovanje i razmenu kulture, ako imamo mogućnosti da naučimo nešto novo. Na raspolaganju imamo 85 miliona evra od 2014. do 2020. godine iz programa prekogranične saradnje, a očekuje se još sredstava iz različitih programa u okviru Dunavske strategije, gde ćemo se orijentisati na saradnju sa svim državama u dunavskom slivu, a ne samo na komšije u prekograničnoj saradnji“, naglasio je Bugarski.

Evropski pokret Srbije u Novom Sadu organizuje četvorodnevnu konferenciju pod nazivom “Forum mladih lidera regiona”, koji  od 25. do 28. marta okuplja veliki broj renomiranih predavača, studenata završnih godina, master i doktorskih studija, predstavnike medija i civilnog sektora iz zemlje i regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!