Bugarski: Nećemo zatvoriti kancelariju Vojvodine u Briselu

Aug 20 2012

Kancelarija Vojvodine u Briselu ne ugrožava državu Srbiju i ocenio da je očigledno da u intelektualnoj eliti u Srbiji postoji i drugačije mišljenje

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je da će kancelarija pokrajine u Briselu nastaviti da radi i nakon odluke Ustavnog suda Srbije kojom je osporen deo nadležnosti Vojvodine, a među njima i postojanje te kancelarije.

Bugarski je za današnji novosadski „Dnevnik“ rekao da to ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda, jer kancelarija Vojvodine nije ni osnovana kao predstavništvo već kao ispostava Pokrajinskog fonda Ëvropski poslovi“.

„Naravno da odluke Ustavnog suda poštujemo, ali formiranje kancelarije Vojvodine u Briselu nije vođeno idejom da mi kao uzimamo prerogative države, već da zajedno s predstavnicima nacionalnog nivoa vlasti radimo na tome da Srbija i Vojvodina budu uspešnije“, naveo je Bugarski.

Dodao je da kancelarija Vojvodine  u Briselu ne ugrožava državu Srbiju i ocenio da je očigledno da u intelektualnoj eliti u Srbiji postoji i drugačije mišljenje.

On se založio za dijalog sa predstavnicima republičke vlasti, kako bi se pronašlo rešenje, pošto je kancelarija u Briselu za Vojvodinu jedan od vrlo bitnih instrumenata društveno-ekonomskog razvoja.

„Reč je o realnim sredstvima koje treba da se obezbede iz evropskih fondova i moramo biti što spremniji da taj novac iskoristimo da bismo popravili infrastruktru“, kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, niko ne spori da je Vojvodina deo Srbije, ali postoje različita viđenja njenog položaja unutar Srbije.

„Lično smatram da Vojvodina treba da ima što veći nivo autonomije, kao i da decentralizovana država ima mnogo šire mogućnosti razvoja. I nemam ništa protiv toga da se autonomne pokrajine formiraju na teritoriji cele Srbije“, rekao je Bugarski i založio se za promenu Ustava Srbije.

Prema njegovim rečima, predstavnici Vojvodine treba da budu uključeni u nacionalne timove za pregovore sa Evropskom unijom, kada ti pregovori počnu, jer je Vojvodina ekonomski značajan deo Srbije, s 38 odsto učešća u izvozu i 45 odsto stranih ulaganja, a reč je i o multikulturalnoj pokrajini.

(Dnevnik)

 

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+1 rating, 1 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Aug 20 2012. Filed under Aktuelno, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+