Bugarski: Ministar Stefanović da razgraniči stranačku od državne funkcije

19 jan 2016

"Mi moramo da ukažemo na sve ovakve slučajeve, kako bismo predupredili eskalaciju nasilja u kampanji"

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski optužio je danas ministra policije i potpredsednika Srpske napredne stranke Nebojšu Stefanovića da ne može da razgraniči stranačku od državne funkcije i ocenio da se to najbolje vidi na primeru dešavanja u Beloj Crkvi.

„Ministar policije je pokazao u više navrata da ga moramo uzimati sa rezervom, jer je svojim izjavama otvorio dilemu da li je u mogućnosti da razgraniči stranačku od državne funkcije“, rekao je Bugarski novinarima.

Prema njegovim rečima, o tome svedoči i saopštenje MUP-a od sinoć, u kojem se navodi da je uhapšena osoba koja je u petak u incidentima u Beloj Crkvi koristila biber sprej zapravo pripadnik privatnog obezbeđenja, a ne, kao što je ministar tvrdio, predstavnik Demokratske stranke (DS) ili Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

On je pozvao Stefanovića da dođe u Novi Sad, kako bi zajedno pogledali snimke iz Bele Crkve. „Očigledno je da ti snimci izgledaju nešto drugačije, nego oni koje pokazuje njegov monitor“, rekao je Bugarski.

Dodao je da je ministar Stefanović tvrdio i da je svojim očima video ugovor koji je Opština Bela Crkva navodno potpisala sa jednom privatnom firmom za obezbeđenje i podsetio da ga je u tome demantovao načelnik Opštinske uprave Tomislav Dmitrović, koji je juče saopštio da takav ugovor ne postoji.

“Po kom osnovu je onda privatno obezbeđenje u petak čuvalo zgradu opštine od odbornika te iste opštine”, upitao je Bugarski.

On se složio sa ocenom ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički da nova vlast u Beloj Crkvi ne može da deluje legalno dok njeno ministarstvo ne da takvo mišljenje.

Bugarski je ponovio da će se vojvođanske vlasti povodom incidenata u Beloj Crkvi obratiti Evropskoj uniji i tražiti zaštitu za građane Vojvodine.

„Mi moramo da ukažemo na sve ovakve slučajeve, kako bismo predupredili eskalaciju nasilja u kampanji, a o tome je govorila i ministarka. Ne činimo ništa što nije u interesu građana cele Srbije“, poručio je Bugarski.

Troje odbornika DS i LSV i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi stupili su sinoć u štrajk glađu. Oni zahtevaju da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odgovori na prigovore koje su uložili na, kako tvrde, nelegalnu smenu lokalne vlasti u tom mestu koja se desila u petak.

Oni traže i da se utvrdi ko je odgovoran za incidente koji su se desili u petak, kada privatno obezbeđenje nije dopustilo pojedinim odbornicima da uđu u zgradu opštine i kada je korišten i biber sprej.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS-a za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!