Bugarski: Međuregionalna saradnja važna za Vojvodinu

07 apr 2016

Vojvodina opravdano ima titulu najprogresivnijeg i najdinamičnijeg regiona u Srbiji

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski ocenio je danas da je prekogranična saradnja važna za Vojvodinu jer omogućava da se upoznaju dobra rešenja iz drugih regija, kao i zbog toga što razvija odnose među državama regiona.

Bugarski je na Kongresu lokalnih vlasti u Krakovu istakao da se Evropa danas oslanja na stubove mira, ekonomskog prosperiteta i konkurentnosti.

„Utoliko je važniji dijalog sa komšijama i zajedničko rešavanje problema koji ne poznaju administrativne granice poput upravljanja zaštitom životne sredine i rizicima od poplava. Ta saradnja je najmanje isto toliko važna kada razgovaramo o temama kao što su otvaranje radnih mesta, zapošljavanje ljudi, razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća“, rekao je pokrajinski sekretar, a preneo vojvođanski Biro za medije.

Bugarski je dodao da su državama regiona sve te teme zajedničke i da, kao što je u Vojvodini 90-ih odbacivan jezik mržnje i nasilje, tako se i danas zajedno radi i ulaže u budućnost.

„Tu budućnost smo sa komšijama iz Rumunije i Mađarske počeli da gradimo pre 20 godina u okviru saradnje u Evroregiji DKMT, danas želimo da je proširimo kroz Inicijativu Srednje-dunavskog regiona. Za Vojvodinu je budućnost u saradnji i sa najrazvijenijim regijama kao što su Baden-Virtemberg i Lombardija, gde ćemo kroz istraživanje i uvođenje novih tehnologija u poljoprivredu zauzeti važnu poziciju u evropskoj mreži istraživača“, objasnio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vojvodina potpuno opravdano ima titulu najprogresivnijeg i najdinamičnijeg regiona u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!