Brojni preduslovi za uvođenje crnogorskog jezika

04 avg 2010

Kako uvesti Crnogorski jezik u škole u Vojvodini?

 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje saopštio je danas da se mora ispuniti niz preduslova da bi se crnogorski jezik uveo kao nastavni predmet u nekim školama u Vojvodini.

“U skladu sa Zakonom o ratifikaciji evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima čiji smo potpisnici, nastava se može realizovati samo na jeziku koji je standardizovan i priznat”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ukoliko postoje standardi za jezik, onda se pristupa izradi nastavnog programa za nastavne predmete Crnogorski jezik, kao osnovni predmet, i Crnogorski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni nastavni predmet.

Navodi se da na teritoriji Vojvodine nastavni program za jezik nacionalne manjine izrađuju Odbori za obrazovanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina čije je sedište na teritoriji pokrajine, uz pomoć i podršku Pedagoškog zavoda Vojvodine.

Crnogorci u Srbiji nisu uspeli da formiraju nacionalni savet.

U saopštenju pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje piše da saglasnost na predlog nastavnog programa daje Nacionalni prosvetni savet i on se potom objavljuje u “Prosvetnom glasniku”.

Navodi se da zatim Ministarstvo prosvete Srbije treba da donese dopunu Pravilnik, kojim se propisuje vrsta stručne spreme za nastavnike koji mogu da realizuju ovu nastavu, kako bi se mogli angažovati nastavnici za realizaciju ovog programa.

Objašnjava se da se nakon toga pristupa izradi udžbenika za realizaciju nastavnog programa. 

Dodaje se da je za realizaciju nastave neophodno obezbediti i nastavni kadar za izvođenje svih ostalih nastavnih predmeta i imati najmanje 15 prijavljenih učenika, kako bi se moglo formirati odeljenje.

Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, u ustanovama pripremno- predškolskog vaspitanja i obrazovanja od ukupno 230.600 dece, Crnogoraca ima 375 ili 0,16 odsto.

U ustanovama osnovnog obrazovanja i vaspitanja od ukupno 158.036 učenika, Crnogoraca ima 2.452 ili 1,55 odsto, a od ukupno 73.226 učenika u ustanovama srednjeg obrazovanja i vaspitanja, Crnogoraca ima 1.398 ili 1,91 odsto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!