Brkić: Tender za RTB Bor fingiran

02 sep 2018

"Scenario unapred pripremljen i sproveden"

Novinar Miša Brkić ocenio je u Novom danu Televizije N1, govoreći o tenderu za RTB Bor, da je tender bio „fingiran“. „Mislim da su ruska i kanadska kompanija poslužile kao fikus na tom tenderu, svi elementi ukazuju da je tender bio fingiran, da bi ministar u petak mogao da izjavi da je sve bilo transparentno“, kaže Brkić.

Govoreći o tome što je kineska kompanija Ziđin izabrana za strateškog partnera RTB Bor, Brkić je rekao da je vest važna, zbog toga što je Bor velika kompanija, velika firma.

„Veliki rudnik, zapošljava mnogo ljudi. Već dugo se traži kupac ili strateški partner, ono što bode oči je zamena teza i razumem i zašto se ta zamena teza koristi“, kaže Brkić.

Ističe da je jedan čovek odlučivao, kao i da u poslednje vreme imamo „previše mešanja pojedinaca u sistemski i ekonomski okvir u Srbiji“.

„Priča ide da je najzaslužniji za dovođenje kineske kompanije u Bor predsednik, koji je to u četiri oka dogovorio sa kineskim predsednikom. Ako pogledate u poslednjih nekoliko meseci ili godina, sve investicije koje dolaze u Srbiju su dogovorene u četiri oka sa predsednicima Kine, Turske, Mađarske, Rusije… Retka je prilika da neka kompanija dođe u Srbiju bez ičijeg poziva, da dođe na zov dobrog ambijenta, poslovanja, mogućnosti da napravi profit“, kaže Brkić.

Dodaje da ostavljanje radnih mesta nije investicija.

„Pet hiljada radnika izvesno vreme može da bude sigurno da će imati posao, nije rečeno koliko dugo traje ta obaveza“, kaže.

Govoreći o samom tenderu, kaže da mu se čini da je bio „fingiran“.

„Za sve je rečeno da su sjajne, velike kompanije. Kanadska i ruska su odustale jer nisu imale milion dolara da plate bankarsku garanciju, iz toga čitam da je tender fingiran, da se znalo. Mislim da su ruska i kanadska kompanija poslužile kao fikus na tom tenderu, svi elementi ukazuju da je tender bio fingiran, da bi ministar u petak mogao da izjavi da je sve bilo transparentno. Možda se njemu tako čini, ali kad pogledate sled događaja, i nije baš sve tako transparentno“, smatra Brkić.

Ističe da bi možda bilo logičnije da je rečeno da postoji jedna kompanija i da se sa njom pregovara.

„Ali, ovako izgleda dramatičnije, kao postoji neka tržišna utakmica, pa neki tender, a kad malo bolje pogledate, vidite da je scenario unapred pripremljen i sproveden“, kaže on.

Dodao je da smatra da država neće objaviti ugovor sa kompanijom Ziđin.

(N1)

Podelite ovu stranicu!