Britanija protiv brendiranja cigareta

13 mar 2015

Britanski parlament izglasao zakon o zabrani stavljanja loga i brenda proizvođača na kutije cigareta

Britanski parlament odobrio je prijedlog zakona kojim se zabranjuje stavljanje loga i brenda proizvođača na kutije cigareta, izazvavši žustre prijetnje sudskim tužbama britanske industrije duhanskih proizvoda koja godišnje uprihodi 29 milijardi dolara.

Ta mjera, kojom se želi poboljšati zdravlje stanovništva i smanjiti broj mladih pušača, vjerovatno će smanjiti profit proizvođača cigareta, navodi agencija Hina.

Istu je stvar 2012. napravila Australija, propisavši da se cigarete moraju prodavati u običnim maslinastozelenim kutijama s fotografijama na kojima se prikazuju štetni učinci pušenja.

Nakon dugogodišnje političke rasprave, lobiranja i konsultacija s javnošću britanski su parlamentarci uvjerljivom većinom glasali za prijedlog zakona sa 367 glasova „za“ i 113 „protiv“.

„Želimo da sva djeca u našoj zemlji rastu bez tereta bolesti koje uzrokuje duhan“, rekla je ministrica zdravstva Jane Ellison u pisanoj izjavi, napominjući da će zakon na snagu stupiti najkasnije do maja iduće godine.

Podrška javnog mnijenja

O prijedlogu zakona još mora raspraviti i odobriti ga Dom lordova i tek tada će postati zakon.

Imperial Tobacco Group, jedan od najvećih britanskih proizvođača duhanskih proizvoda već se oglasio, rekavši da, ako se spomenuta mjera pretoči u zakon, „neće imati drugog izlaza nego braniti svoja prava na sudu“.

Nova pravila najprije bi se primjenjivala samo u Engleskoj, no Velška vlada rekla je da će učiniti isto, a Sjeverna Irska i Škotska razmatraju poduzimanje sličnih koraka.

Od bolesti povezanih s uživanjem duhanskih proizvoda u svijetu godišnje umire šest miliona ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi ih do 2030. moglo biti i osam miliona.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno u februaru pokazalo je da 72 posto Britanaca podržava pakiranje cigareta u iste jednobojne kutije, dok se protiv izjasnilo tek 15 posto njih.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!