Brajan Hojt Ji: Ne postoji opcija secesije ni za jedan entitet u BiH

09 dec 2017

"SAD žele pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju - prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji izjavio je da ne postoji opcija secesije ni za jedan entitet u Bosni i Hercegovini.

„Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet. Ne postoji, verujem, interes niti jednog lidera, niti jedne stranke, za nekakvim oblikom nasilja“, kazao je sinoć u razgovoru za regionalnu N1 televiziju.

On je dodao da lideri BiH imaju obavezu poštovati Ustav BiH, kao međunarodne zakone i prava, te da donose odluke koje će unaprediti interese ove zemlje, naročito u vezi integracija sa ostatkom Evrope.

„Tako da je naša poruka liderima – SAD i evropske zemlje žele pomoći ovoj zemlji na putu ka EU integracijama, a sve druge incijative koje mogu odvući BiH od tih integracija – treba ih obeshrabriti“, naglasio je Brajan Hojt Ji.

Odbacio je navode pojedinih medija da će biti novi američki ambasador u Makedoniji i dodao da je zadovoljan trenutnim poslom koji obavlja.

„Jako sam ponosan što sam zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i zadovoljan sam ovim što radim. Drago mi je reći da ću još biti tu“, istakao je on.

Govoreći o američkim interesima u regionu, naveo je da SAD žele pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju – prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti.

„Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade“, istakao je američki diplomata.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!