Božićna humanitarna Vergl fešta na vojvođanskom salašu

19 dec 2017

Pomoć će dobiti deca i odrasli sa oštečenjima u razvoju, koji žive u Domu u Veterniku

Tim vojvođanskih umetnika, muzičara, zanatlija i kreativaca, organizovaće od 22. do 26. decembra novogodišnji i božićni festival pod nazivom „Vergl fešta“, na kojem će fokus biti prikupljanje sredstava za više humanitarnih akcija.

Tokom pet dana programa „Vergl fešte“, koja će se odvijati u popodnevnim i večernjim satima na Salašu 137 kod Čeneja, ekipa oranizatora će pripremiti zabavan sadržaj kako bi što više ljudi učestvovalo u prikupljanju novca namenjenog doniranju u humanitarne svrhe.

Pomoć će dobiti deca i odrasli sa oštečenjima u razvoju, koji žive u Domu u Veterniku, a tokom četvrtog dana festivala, 25. decembra na Božić, gosti će biti i predstavnici inicijative „Woman Power“. Ova inicijativa je osmišljena sa ciljem da podrži žene koje su žrtve porodičnog nasilja. Predstavnici „Woman Power“ sa sobom će doneti savršen znak raspoznavanja, odnosno narukvicu koja je „simbol snage, hrabrosti, podrške i poštovanja“. Kupovinom ove narukvice, deo profita biće doniran Sigurnoj kući za žene u Srbiji.

Boravak na Salašu 137 tokom praznika dodatno će ulepšati program sa bine, najavljeno je učešće poznatih lokalnih bendova, pozorišnih trupa iz Evrope, a svojom izložbom predstaviće se i poznati novosadski umetnik Danijel Babić. Kako bi praznična atmosfera bila potpuna, tokom svih pet dana fešte biće otvoren i market rukčnih radova, nakita i sitnica, koje mogu biti najbolji pokloni za pod jelku. Rukotvorine su izradili lokalni mali proizvođači i umetnici koji nisu deo komercijalne scene.

Biće organizovane i radionice za izradu novogodišnjih ukrasa za decu, kao i kuvanja, heklanja i pravljenja prirodne kozmetike za odrasle. Tokom trajanja fešte, biće predstavljena i revija modnog brenda „Vile carice i kraljice“, čiji je cilj da se pokaže na koji način garderobu iz second hand prodavnica ili bakinih ormara, mladi mogu iskoristiti u savremenom momentu i od nje napraviti moderan stil oblačenja.

Svi delovi odeće koji će biti stilizovani u određene modne kreacije, dobavljeni su iz najvećih second hand centara Evrope, a osim što je taj način oblačenja jeftiniji, on predstavlja i veliki iskorak ka ekološkoj održivosti modne industrije, koja se trenutno guši u „fast fashion“ problemu, naveli su organizatori.

„Pozivamo vas da osetite sreću i radost prazničnih dana, naučite nešto novo i budete humani“, poručili su organizatori. Više informacija posetioci mogu pronaći na društvenim mrežama „Novogodišnje vergl fešte“ i Salaša 137.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!