Borka Pavićević: Vučić bljuje po ljudima i onda se kao zalaže za dijalog

30 Jul 2017

"Nisam videla u javnosti da predsednik i sa kim razgovara"

Direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “promoviše kulturu inferiornosti” i ocenila da ne postoje pretpostavke za “unutrašnji dijalog” u vezi sa pitanjem Kosova, jer Srbija nije pluralno društvo.

“Pretpostavka za taj društveni razgovor je pluralno društvo. Ne možete da bljujete na ljude i zahtevate da razgovarate. Nisam videla u javnosti da predsednik i sa kim razgovara. Samo sam videla da stanu, postroje se i saopštavaju, saopštavaju, saopštavaju… Čak ne znam ni šta vi kao novinari pitate, da bih mogla da imam dramaturšku osnovicu zapleta i raspleta”, kazala je Borka Pavićević za Televiziju N1.

Ona je ocenila da će mnogi ipak pristati na razgovor sa Vučićem, zbog ucene da nisu patriote ako to ne urade.

“Mi nikada ne možemo da imamo ravnopravan dijalog, nego se to zasniva na kulturi koju promoviše predsednik. Komplikaciju inferiornosti. Između ‘molim’ i ‘uslišio’. Kakav je to izraz ‘uslišio’? Nije tamo bog sa druge strane. Upravo se u tome vidi naša provincijalnost. A temeljna evropska vrednost nije inferiornost, već kritičnost, skepsa, sumnja. Na tome je podignuta Evropa. To određivanje šta ko hoće od nas takođe je problem prihvatanja sopstvene sudbine, konsekvence i odgovornosti”, kazala je Borka Pavićević.

Ocenila je da je u ljude ušao strah i dodala da je strah nešto pomoću čega se vlada.

“A strah je prethodnica i ide sa terorom. Ljudi će vam reći od samoposluge: ‘Ja ne mogu ništa ja sam samo pojedinac’. Proboj kroz strah je put dolaska do slobode stanovništva. Kada nemate prave informacije, kada nemate razgovor, imate i mistifikacije i dezinformacije. Okružite društvo tajnom, a tajnom on vlada”, rekla je Borka Pavićević.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!