Borka Pavićević i Nedim Sejdinović pretnje koje dobijaju čitali kao poeziju

"Govor mržnje u Srbiji je državna politika i postoji jasan mehanizam kako taj 'sistem raspamećivanja' funkcioniše"

19. sep 2018

Direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Borka Pavićević i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović čitali su sinoć “poeziju mržnje”, odnosno poruke mržnje koje su njih dvoje dobili prethodnih godina u medijima, preko društvenih mreža ili u vidu komentara na različitim sajtovima.

Borka Pavićević je u novootvorenom Centru za savremenu književnost udruženja Krokodil iz Beograda kazala da je govor mržnje forma ispoljavanja sveprisutnog nasilja u društvu, te da javno čitanje poruka i njihovo prevođenje u umetnost „katarzira i oslobađa od ucene straha“.

Nedim Sejdinović je rekao da je govor mržnje u Srbiji državna politika i ocenio da postoji jasan mehanizam kako ovaj „sistem raspamećivanja“ funkcioniše.

“Prvo vas targetira predstavnik vlasti, onda vas prozivaju režimski mediji, da biste potom bili izloženi kanonadi pretnji i uvreda”, kazao je Sejdinović.

On je ocenio da je cilj takve politike da se normalizacijom govora mržnje obični, pristojni ljude „demobilišu“, odnosno oteraju od političkog i društvenog angažmana ili iz zemlje, i dodao da se taj cilj veoma uspešno ostvaruje.

„Po..rem ti se u bajramski ručak, a posle toga pravac Potočari, govno jedno“, deo je „poezije mržnje“ koji je naveo Sejdinović.

Veče “poezije mržnje” moderirao je radijski voditelj Dragan Ilić, koji je čitao i komentare mržnje koje pristižu tokom jutarnjeg programa „Buđenje sa Goricom i Draganom“, koji se emituje na Radiju S2.

Ilić je rekao da je društvo u toj meri zagađeno mržnjom da ne postoji niti jedan medijski sadržaj koji ne može da bude povod za njeno ispoljavanje.

Nedim Sejdinović je, u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Centru za savremenu književnost poklonio razlupano poštansko sanduče svog udruženja, koje je proglasio „artefaktom“, odnosno „artističkom materijalizacijom govora mržnje“.

Nova forma umetničke ekspresije – “poezija mržnje” (hate poetry) je originalan format javnih nastupa nastao početkom 2012. godine u Berlinu, kao svojevrstan odgovor na snažan uspon govora mržnje u javnom govoru.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga