Boris Jurošević: Ženomrzački SANU

14 Oct 2017

Osvrt na „dugo očekivanu“ Odluku odbora o ispravnosti „rodno diferenciranog jezika“, koja je u stvari iz 2011. godine, ali je za potrebe desnice i patrijarhalnog protivljenja donošenju novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti opet "vasksnuta"

Gledam i čitam kako su se mnogi začudili programu SANU i njihovoj verziji standardizacije našeg jezika, to jest njihovoj „slobodnoj“ proceni. Ne može, kažu, žena biti borkinja, advokatica, direktorica. Koga to začuđuje?

SANU koji još od svog Memoranduma, sećate se one kupusare, do bola dosadne a vrlo pogubne, koju su ispisali osamdesetih godina? E, taj SANU drobi o gramatički ispravnim imenicama, po svom receptu stare Ćosićeve kuhinje. Neko je to tek ovih dana “otkrio”, valjda zato što je ta institucija – nadajmo se – odavno u ovom društvu izgubila kredibilitet, rekao bih na sreću, znajući sve ono šta je posejala a mi požnjeli. I to u ovo vreme kada su i predsednica Skupštine i premijerka i predsednik države ali i gotovo svi mainstream mediji manje-više naučili da je premijerka – premijerka, a predsednik – predsednik. Je l’ neko objasnio „gospodi“ iz akademije da srpski jezik kao i svi slovenski jezici imaju rod? Je l’ se našao neko merodavan u javnosti to da im objasni? 

Trideset godina traljavosti dovelo je do toga da logika ovde ne stanuje, te da je normalno u neki dokument uneti da je nepravilno reći u ženskom rodu zanimanje, ali koje zanimanje? Nisam primetio da su žene koje rade na uslužnim i nisko plaćenim poslovima nazivane u muškom rodu. Od ranog detinjstva mi smo u školi higijeničarke nazivali „tetkica“, „čistačica“, „konobarica“, to je nekako bilo normalno je l’ da? A direktorica mora biti DIREKTOR i predsednica skupštine PREDSEDNIK skupštine… Ma nemojte! Kako u svojoj toj ljubavi prema Rusiji bar nešto od toga nisu naučili, recimo da u Rusiji i prezime ide u ženskom rodu. Je l’ se Olga Nikolajevna naziva Olga Nikolajev..? Ili je Dinara Safina Dinara Safin, je l’ to pravilno po SANU? Znači, „braća Rusi“ i „sestre Ruskinje“ govore nepravilno, hoćete reći? Stalno se šovinisti ovdašnji pozivaju kako nam je to stiglo iz „hrvatskog novogovora“.

Tamo pismenost odavno ne obitava. A mržnja se duboko ukorenila. Jasno je da bilo koja mržnja dovodi do svake vrste diskriminacije, a mržnja prema drugima i drugačijima može samo da dovede do nipodaštavanja žena i njihovih sposobnosti, osobnosti i osnovnih ljudskih prava. Jer teza da je žena na položaju prihvatljiva samo u muškom rodu, može biti samo šovinizam i mizoginija, u tom grmu leži zec ili… zečica?!

(autor je Omladinski ambasador pomirenja u regionu Zapadnog Balkana) 

Podelite ovu stranicu!