Bojan Kostreš: Vlada Srbije da ne veruje slepo u obećanja o Turskom toku

"Od obećanja o Južnom toku ostale nam dve zavarene cevi u Šajkašu"

21. jan 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Vladu Srbije da “ne veruje slepo” obećanju da će Srbija biti priključena na krak gasovoda „Turski tok“ i da ne prestane sa traženjem alternativa za nabavku neophodnog gasa.

“Isto ovako, sigurno i pompezno, ruski zvaničnici su obećavali izgradnju gasovoda ‘Južni tok’ i da ćemo godišnje zarađivati 200 miliona evra od tranzitnih taksi na gas. A onda se, nakon što im je budzašto ustupljena Naftna industrija Srbije, sa sve rezervama nafte i gasa, ispostavilo da je sve bila laž i da su nam u znak sećanja ostale dve zavarene cevi u Šajkašu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, s obzirom da su ruski partneri saopštili da su spremni da u gasovod ulože 1,4 milijarde američkih dolara, kao i da će radovi na izgradnji gasovoda biti završeni do kraja ove godine, krajnje je vreme da vlast u Srbiji vrlo precizno saopšti javnosti sve detalje oko izgradnje kraka „Turskog toka“ kroz Srbiju.

“Za početak, ko je investitor kraka koji bi trebalo da prolazi kroz našu zemlju? Republika Srbija? JP Srbijagas? Gasprom? Ili neka druga strana kompanija? Dalje, koliki je kapacitet gasovoda? Kolika je planirana vrednost ove investicije? Koji će biti izvori finansiranja i koji je period isplativosti ovog projekta? Šta tačno znači jučerašnja rečenica Dušana Bajatovića da je obezbeđeno ‘prvih 300 miliona evra’? Čijeg novca? Našeg ili ruskog? I šta znači najava da će ‘srpske kompanije dobiti značajan deo posla’ u gradnji ovog kraka gasovoda? Koliko je to tačno značajan deo?”, upitao je Kostreš.

Upitao je i, ukoliko sredstva za finansiranje te investicije direktno ili indirektno obezbeđuje Srbija, koliko će inkasirati godišnje od tranzitnih taksi na gas, zatim ima li istine u glasinama da će taj prihod pripasti nekome drugome, odnosno kome će taj posao biti dat u koncesiju.

“Takođe, bilo bi zanimljivo čuti i da li se iko od predstavnika vlasti usudio da prilikom posete Vladimira Putina i zvaničnika Ruske Federacije na srpskom ili ruskom barem spomene potrebu redefinisanja Energetskog sporazuma i ukaže da ruska kompanija crpi naftu i gas u vojvođanskim opštinama po najnižoj rudnoj renti u Evropi. Upola nižoj od zakonski propisane. Ili je pristanak na potkradanje i dalje cena tog bratskog odnosa?”, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga