Bogaroški: Pastor da se izvini zbog šovinističkih izjava

15 Sep 2014

"Odakle njemu uopšte pravo da na taj način deli ljude u Skupštini Vojvodine"

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški zatražio je večeras od predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da se izvini zbog izjave da se nekima ne sviđa što on “kao Mađar hrišćanin” pokušava da okupi sve političke stranke za isti sto.

“Ako se Ištvan Pastor sutra javno izvini, onda možemo da verujemo da je tu izjavu dao neoprezno i slučajno i da on to ne misli. A ako sutra ne povuče to što je rekao, onda stoji iza svojih reči, a to je apsolutno nedopustivo za nekoga ko je predsednik Skupštine Vojvodine”, rekao je Bogaroški novinarima.

Pastor je sastanak sa predstavnicima svih stranaka koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine zakazao za sutra.

“Očigledno je da je ambicija nekih od njih da ovo ne uspe, i da neće valjda jedan Mađar hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola sve”, rekao je Pastor večeras na konferenciji za novinare, nakon što su ga iz Demokratske stranke, LSV i Nove demokratske stranke obavestii da neće doći na sastanak o budućnosti pokrajinske vlasti.

Branislav Bogaroški rekao je novinarima da je LSV jako iznenađen zbog toga što je predsednik Skupštine Vojvodine uveo princip nacionalnih i verskih podela.

“Šta to treba da znači? Da pripadnici nekih drugih nacionalnih zajednica nisu hrišćani? Da li to znači da oni koji su pravoslavni nisu hrišćani? Jesu li onda hrišćani ovi što će mu sutra doći na sastanak? Pitanje je odakle njemu uopšte pravo da na taj način deli ljude u Skupštini Vojvodine”, istakao je Bogaroški.

Dodao je da LSV-u nije smetalo niti sme da smeta to što je Pastor Mađar i što je hrišćanin kada su glasali da bude postavljen na mesto predsednika Skupštine Vojvodine.

“A ako to što je rekao jeste Pastorovo političko stanovište, on to ne sme da kaže kao predsednik vojvođanske skupštine”, rekao je Bogaroški, koji je u vise navrata bio učesnik u različitim pregovorima o budućnosti pokrajinskih vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!