Bjornstad: Srbija gubi poverenje kod partnera u EU

09 Mar 2018

"Nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, budući da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom"

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da u slučaju evropskih integracije Srbije nije toliko problem saradnja s Rusijom, koliko gubitak poverenja članica EU.

“Manji problem je izazov korišćenja dve vrste tehnologija i procedura koje nisu napravljene da se koriste zajedno. Veći je gubitak poverenja kao pouzdanog partnera među zemljama kojima u EU (Srbija) želi da se pridruži”, izjavio je Bjornstad za sutrašnje izdanje lista Danas.

Kako kaže, nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, budući da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom.

Ambasador je naveo da bi Srbiji “bilo mudrije” da to uzme u obzir i vodi politiku više u skladu sa zemljama EU i tako pokaže spremnost da bude “pouzdan član” Unije.

On je naveo da je normalizacija odnosa s Kosovom jedan od uslova za članstvo Srbije u EU i da je predsednik Aleksandar Vučić “pokazao hrabrost” jer je spreman da zauzme “realističniji i racionalniji” pristup pitanju Kosova.

“Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome. To znači da je aktuelna situacija takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku”, naveo je Bjornstad.

Govoreći o slobodi štampe, Bjornstad je rekao da ne sumnja u navode novinara o lošim iskustvima, pritiscima i napadima.

“To pokazuje da politička kultura u Srbiji mora da prevali još dug put”, naveo je norveški ambasador.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!