Bez novca za pančevački Međunarodni karneval

10 sep 2014

Organizatori su saopštili da ne postoji mogućnost, a ni volja, da se ta manifestacija održi ove godine

Prvi put nakon deset godina Međunarodni pančevački karneval ove godine neće biti održan. Razlog za to je nedostatak novca, čemu je u mnogome doprinela i gradska uprava u Pančevu.

U prepisci između udruženja građana „Prijatelji Pančeva“, koje je ujedno i organizator te manifestacije, i resornih članova Gradskog veća  udruženju je prvo krajem prošle godine rečeno da ne mogu dobiti sredstva direktno iz gradskog budžeta i da se moraju javiti na konkurs grada.

Udruženju je „sugerisano“ i da bi bilo „svrsishodno“ da ubuduće organizator Međunarodnog pančevačkog karnevala bude Turistička organizacija Pančeva, kako bi se osigurao „kontinuitet obezbeđivanja i kontrole budžetskih sredstava“.

Međutim, nakon što „Prijateljima Pančeva“ nisu odobrena sredstva na prvom raspisanom konkursu, stiglo je i objašnjenje resornih čelnika da Međunarodni pančevački karneval nije kulturna manifestacija, te da organizatori treba (ustvari) da se jave na drugi konkurs i da mogu da računaju na pola miliona dinara.

Lokalni mediji su preneli da je uz to došlo i novo uslovljavanje: od dobijenih sredstava moraju da se plate i zaposleni u lokalnom Kulturnom centru i komunalnim preduzećima, koji će biti angažovani na realizaciji događaja.

Potom je usledilo odlaganje svih manifestacija zbog poplava, ali i obaveštenje da se termin Međunarodnog pančevačkog karnevala poklapa sa pančevačkim filmskih festivalom, te da bi termin trebalo (ponovo) pomeriti.

Ostalo je nejasno zbog čega nadležni za kulturu u Pančevu misle da posetioci filmskog festivala ne bi bili zainteresovani za, na primer, i karneval.

Organizatori su, nakon svega, odlučili da ne postoji mogućnost, a ni volja, da se ta manifestacija održi ove godine.

Oni su novinarima objasnili da sa pola miliona dinara ne mogu da plate smeštaj brojnih karnevalskih trupa.

Udruženje „Prijatelji Pančeva“ su u internetskoj peticiji pozvali građane Pančeva da svojim potpisom izraze javno negodovanje protiv ukidanja Pančevačkog karnevala i podrže građansku inicijativu da Međunarodni karneval u Pančevu dobije sredstva i podršku koju zaslužuje.

„Povodom sramne odluke Gradske vlasti grada Pančeva, da se za Internacionalni Karneval u Pančevu ove godine ne izdvoje sredstva iz budžeta grada i da se spreči održavanje manifestacije u najavljenom terminu,  pokrećemo peticiju da Internacionalni Karneval Pančevo dobije sredstva i podršku koju zaslužuje“, naveli su organizatori.

Međunarodni pančevački karneval je prva manifestacija te vrste u Srbiji.

Sa oko tri hiljade učesnika iz oko 15 zemalja i posetom od preko 100 hiljada posetilaca, taj događaj se nalazi na karnevalskoj mapi sveta, kao značajna evropska manifestacija koja je perjanica karnevala u Srbiji i prvi član Federacije Evropskih karnevalskih gradova (FECC), na osnovu kojeg je Pančevo Evropski karnevalski grad od 2004. godine.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!