Bespovratna sredstva vojvođanskim poljoprivrednicima

06 mar 2015

Novac će biti usmeravan kroz 27 konkursnih linija

U Skupštini Vojvodine održana je poslednja u nizu prezentacija konkursnih linija za bespovratna sredstva vojvođanskim poljoprivrednicima. Taj model finansijske podrške primenjuje se u zemljama Evropske unije i podrazumeva povrat do 50% uloženog novca nakon realizovane investicije.

Sve konkursne linije biće raspisane već početkom sledeće nedelje i trajaće do septembra, a za bespovratna sredstva Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovoj godini opredelio je 985 miliona dinara. Novac će biti usmeravan kroz 27 konkursnih linija, a dominiraju konkursi za navodnjavanje, protivgradnu zaštitu, plasteničarsku proizvodnju, prerađivačke kapacitete, skladištenje i stočarstvo.

Kako saznaje RTV, administrativna procedura za konkurisanje je pojednostavljena.

“Tražimo registraciju gazdinstva, izvod iz katastra nepokretnosti za onu parcelu na kojoj će se investicija raditi, potvrdu da je plaćen zakup državnog zemljišta ako su poljoprivrednici zakupili državno zemljište i potvrdu da su izmirene obaveze po osnovu vodnih naknada i to je to”, kaže za RTV Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pre konkurisanja za bespovratna sredstva koja se isplaćuju po realizovanoj investiciji, u visini od 50% ukupno uloženog novca, svi zainteresovani mogu da apliciraju za kredite pokrajinskih fondova po kamatnoj stopi od 1 do 4% i na taj način reše problem nedostatka početnog kapitala.

Kako navodi RTV, problem predstavlja što u nekim delovima Vojvodine poljoprivednici masovno konkurišu, dok se u nekim drugim skoro ne javljaju na poziv pokrajinske administracije. Iz tog razloga sekretar za poljoprivedu Branislav Bogaroški je sa saradnicima posetio opštine u Vojvodini i u neposrednim razgovorima obavestio bezmalo 10.000 poljoprivrednika o davanjima iz pokrajinske kase.

U prethodne dve godine pomoć iz pokrajinske kase dobilo je 1700 poljoprivrednika. Sistemi za navodnjavanje su postavljeni na 15000 hektara , 600 hektara voćnjaka je stavljeno pod protivgradne mreže, postavljeno je bezmalo pola miliona kvadratnih metara plastenika, podignuto 18 mini mlekara i 9 malih klanica.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!