Bešlin: U Srbiji uspostavljen temelj za fašizaciju društva

21 Jan 2016

Jedan od simptoma je i veličanje desničarskog i antisemitskog vladike Nikolaja Velimirovića

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je u Srbiji istorijski revizionizam danas toliko jak da predstavlja temelj za fašizaciju društva.

Bešlin je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine rekao da nacionalisti ne rehabilituju četnike zbog četnika već zbog njih samih, da bi njihova nacionalistička ideologija nastavila da živi.

On je kao jedan od primera naveo veličanje pokojnog vladike Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića i ocenio da je o tome uspostavljen nacionalni konsenzus i pozicije i opozicije.

Bešlin je za Nikolaja rekao da je bio „desničarski i antisemitski vladika“, koji je između ostalog govorio da ne prestaje da se moli za tri „srpska mučenika“, za Dražu Mihailovića, za Milana Nedića i za Dimitrija Ljotića.

Prema njegovim rečima, samog vladiku Nikolaja, kao i one koji ga veličaju, karakterišu radikalni antikomunizam, antijugoslovenstvo i antizapadnjaštvo.

Okrugli sto “Ideološke matrice ekstremizma u Vojvodini 2000-2015” organizovao je Centar za interkulturnu komunikaciju (CINK) iz Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!