Bešlin: Smene u savetu fakulteta narušavaju autonomiju Univerziteta

08 Sep 2017

"Vladajući režim želi da stavi pod kontrolu, ućutka i ponizi Univerzitet u Novom Sadu"

Predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Milivoj Bešlin ocenio je danas da je smenom članova Saveta fakulteta na novosadskm Univerzitetu, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) narušila autonomiju te institucije.

Glasovima vladajuće većine u Skupštini Vojvodine, koju predvodi SNS, prošle nedelje smenjeni su članovi saveta osam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, “bez obrazloženja i značajno pre kraja mandata”.

Prema Bešlinovom mišljenju, takve smene govore o tome da “vladajući režim želi da stavi pod kontrolu, ućutka i ponizi Univerzitet u Novom Sadu”.

“Bahatost i nasilje vladajućeg režima se ogleda i u tome što su prekršeni do sada ustanovljeni dobri običaji da se i predstavnicima opozicije ponude mesta u savetima visokoškolskih ustanova Univerziteta u Novom Sadu”, naveo je Bešlin u pisanoj izjavi.

On je upozorio da je osnivač Univerziteta u Novom Sadu Skupština Vojvodine, a ne “bilo koja stranka”.

Odluka o postavljanju isključivo naprednjačkog kadra u savete fakulteta je zato sramna i primitivna. Poručujemo pokrajinskoj naprednjačkoj vlasti da se Vojvodina neće tako lako pokoriti, a Univerzitet neće večno ćutati i trpeti sva poniženja i osvete loših đaka”, navodi se u izjavi.

Dodaje se da su u prošlosti univerziteti u Srbiji “umeli da se odbrane i sačuvaju svoju autonomiju i u mnogo težim okolnostima”, pa će to umeti i danas.

Liga je i ranije negodovala zbog smena članova Saveta, navodeći da je skupštinski Odbor za obrazovanje, koji je formalno bio predlagač te tačke dnevnog reda, tek dva dana pred početak sednice pokrajinskog parlamenta dobio informaciju koji su to saveti fakulteta i koji su to ljudi koji se smenjuju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!