Bešlin: Ponižavanje Vojvodine i građana

03 mar 2018

Vojvodina živi najsramnije dane u dva veka svoje istorije

– Ukidanje imena Zrenjanin protiv volje njegovih stanovnika je poslednji u nizu poteza kojima se Vojvodina gazi i ponižava, stav je istoričara Milivoja Bešlina koji je izneo za Danas povodom najnovijih poteza gradske vlasti u Zrenjaninu da ukine sadašnji naziv.

Bešlin ističe da svaki režim koji ne može da ponudi bolju budućnost, građanima nudi „bolju“ prošlost.

Nije to samo udar na proslavljene tradicije antifašističkog pokreta u Vojvodini, čiji je Žarko Zrenjanin bio najistaknutiji predstavnik, nije to negacija i same Vojvodine, za čiju se ravnopravnost u Jugoslaviji Žarko Zrenjanin tako uporno borio. Ovo je udar na sve Zrenjanince, jer je ime njihovog grada u temeljima identiteta svakoga od njih. Ovakvo ponižavanje i primena nasilnih metoda u nacionalističkoj homogenizaciji i unifikaciji, mora da naiđe na otpor građana. Nažalost, ne vidim da se to dešava. Političke partije, nevladine organizacije i ostali predstavnici društva su uglavnom pasivni oko jednog ovako važnog pitanja. Kompromitovana lokalna vlast u Zrenjaninu, koja je napravila jedan od najgorih skandala u istoriji toga grada sa fabrikom vode, pokušava gazeći ime i ličnu kartu svih Zrenjaninaca, da skrene pažnju zbog nezakonitosti sa izgradnjom pomenute fabrike. Antifašizam će tu biti kolateralna žrtva jedne opskurne i kleptokratske nacionalističke družine – objašnjava Milivoj Bešlin.

Prema njegovom mišljenju, izuzimajući periode ratova, Vojvodina živi najsramnije dane u dva veka svoje istorije.

-Vojvodina se na sramotu nje same još nije pobunila. Možda joj se sve to i dešava, pljačka, eksploatacija, endemsko siromašenje, poniženja, jer se Vojvodina samo jednom ozbiljno pobunila poslednjih decenija. I to 1988. protiv same sebe. E, ovo su posledice. U istoriji sve dođe na naplatu – kaže novosadski istoričar.

O tome kako se odbraniti od stalnog vraćanja u prošlost Milivoj Bešlin kaže da je prošlost tema svake vlasti koja nema ideju o budućnosti.

-Vraćamo se u prošlost jer režim koji nema šta da isporuči ljudima u sadašnjosti, mora da se vraća u prošlost tako što je krivotvori i falsifikuje. Svaki režim koji ne može da ponudi bolju budućnost, građanima nudi „bolju“ prošlost – decidan je Bešlin.

(Danas) 

Podelite ovu stranicu!