Bešlin: Jeremić i Obradović imaju gore stavove prema Bosni od Vučića

"Nova formacija nije ni posebno nova, niti je u suštinskom, dakle, ideološkom smislu opoziciona prema aktuelnom režimu"

02. sep 2018

Jeremić i Obradović imaju gore stavove prema Bosni i Hercegovini. Reč je o nacionalističkom i desničarskom političkom bloku. U ideološkom smislu to je kritika Vučića s desna, odbacivanje evropskih integracija, sukob sa čitavim regionom, prekid Briselskog dijaloga sa Kosovom i zagovaranje tzv. zamrznutog konflikta. A zamrznuti konflikt u nekom trenutku uvek preraste u realni rat.

Lideri tog saveza imaju destruktvniji stav i od Vučića, kazao je za Vijesti.ba historičar i politički analitičar Milivoj Bešlin komentarišući najavu formiranja tzv. „Saveza za Srbiju“.

Naime, predsjednik srbijanske ekstremno nacionalističke stranke Dveri Boško Obradović najavio je Osnivačku skupštinu Saveza za Srbiju u nedjelju u Sava centru u Beogradu i ocijenio da je to “zemljotres na srpskoj političkoj sceni”.

Historičar i politički analitičar Milivoj Bešlin smatra da nova opoziciona formacija koja se stvara u Beogradu – nije ni posebno nova, niti je u suštinskom, dakle, ideološkom smislu opoziciona prema aktuelnom režimu.

„Reč je o nacionalističkom i desničarskom političkom bloku iza koga stoji kontroverzni biznismen i bivši gradonačelnik Beograda, Đilas. Njihovo ime, Savez za Srbiju ne govori ništa o njima, pa sam u nekim svojim kolumnama malo doradio, jer nomen est omen (ime je znak). Dakle, ja ih zovem Savez za veliku Srbiju. To su restlovi desnog krila Tadićeve Demokratske stranke, klerofašističke Dveri, uskoro bi trebalo da im se pridruži i ultradesničarski DSS“, navodi Bešlin u razgovoru za Vijesti.ba.

– Osim Đilasa i njegovog novca, iza navedenog Saveza zapravo stoje dvojica destruktivnih i kompromitovanih desničara i ultranacionalista, Boško Obradović i Vuk Jeremić. Ovaj posljednji, ozbiljno je osumnjičen u brojnim analizama i za korupciju međunarodnih razmjera.

On navodi da prema BiH i Crnoj Gori lideri navedenog Saveza (prije svih Jeremić i Obradović) imaju destruktivniji stav od Vučićevog režima.

„Boško Obradović je nedavno imao tvitove o Boki kotorskoj koja će biti deo Srbije, da ne pominjem Jeremićeve veze sa Dodikom koje datiraju još iz doba Tadićevog režima. Ili anticrnogorske ispade Vuka Jeremića“, ističe Bešlin.

– U ekonomskom smislu,po mišljenju Bešlina, riječ je o odbacivanju tržišne privrede i vraćanje na dirigovanu privredu.

„Dakle, u najkraćem reč je o sinkretizmu i sentimentu za državnim socijalizmom, sa osloncem na Rusiju i(li) Kinu i ekspanzivnom srpskom nacionalizmu“, kazao je Bešlin.

Ipak dodaje da će u nečemu će ovaj Savez, sigurno biti uspješan.

„Posle njegovog formiranja, aktuelni naprednjački režim će delovati manje nedemokratski, manje destruktivan, manje nacionalistički, manje korumpiran itd. A to nije malo postignuće za lidere ovog nacional-socijalističkog Saveza za (veliku) Srbiju“, zaključio je Bešlin.

(Vijesti.ba)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga