Bela Crkva: Odbornici od večeras štrajkuju glađu ako nadležni ne reaguju

18 jan 2016

Zgradu Skupštine opštine u petak obezbeđivali "nasilnici i batinaši"

Predsednica Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i odbornica te stranke u Skupštini opštine Bela Crkva Sandra Ristić izjavila je danas da će odbornici koji iz protesta spavaju u sali lokalnog parlamenta večeras stupiti u štrajk glađu, ukoliko ne dobiju odgovor od nadležnog ministarstva na prigovore koje su uložili na, kako tvrde, nelegalnu smenu lokalne vlasti u tom mestu.

„Poslali smo svu dokumentaciju ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Ukoliko večeras do 20 sati ne dobijemo odgovor od nje, stupićemo u štrajk glađu“, kazala je Sandra Ristić za agenciju Beta.

Dodala je da je utvrđeno da nije postojao nikakav ugovor o unajmljivanju privatnog obezbeđenja, koje je u petak zabranjivalo odbornicima LSV-a i Demokratske stranke (DS) da uđu u zgradu Skupštine opštine.

„Dakle, reč je o nasilnicima i batinašima“, ocenila je Sandra Ristić.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je juče da njeno ministarstvo utvrđuje i štiti zakonitost rada skupštine i dodala da je to u slučaju Bele Crkve ključno pitanje.

“Potrebno je uspostaviti narušenu stabilnost i što pre se posvetiti javnim poslovima u interesu svih građana”, kazala je Kori Udovički.

Ona je u odgovoru na dopis koji joj je uputio Stanko Petrović, koji je razrešen funkcije predsednika Opštine Bela Crkva na spornoj sednici Skupštine opštine koja je održana u petak, navela da je za postupak izbora ili razrešenje funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave nadležan Upravni sud.

Kori Udovički je dodala da Ministarstvo očekuje da dobije od nadležnih iz Skupštine opštine Bela Crkva sve akte i dokumentaciju vezanu za zakazivanje i održavanje sednice skupštine.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su prekjuče na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.

Darko Bogosavljević je izjavio da DS i LSV nisu hteli da prihvate da više nemaju većinu u lokalnom parlamentu. „Oni su i fizičkim putem pokušali da ometaju i prekinu sednicu“, kazao je Bogosavljević.

On je objasnio da je za njegovog zamenika izabran Marjan Aleksić, koji je nedavno iz JS prešao u SNS, a da je predsednik Skupštine ostao Nenad Živanović iz JS.

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović u petak je optužio DS i LSV za “fabrikovanje lažnih afera”.

Ministar policije i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović optužio je odbornike LSV i DS da su odgovorni za upotrebu biber spreja u incidentima u petak, što su oni najoštrije demantovali.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

Načelnik: Opština Bela Crkva nije imala ugovor sa privatnim obezbeđenjem

Agencija za obezbeđenje Fokus protekt, koja je pojedinim odbornicima zabranjivala da uđu u zgradu opštine Bela Crkva u petak, nije imala ugovor o angažovanju sa tom opštinom, saopštio je danas načelnik opštinske uprave u tom mestu Tomislav Dmitrović.

“Kod načelnika Opštinske uprave u Beloj Crkvi ne postoji nikakav ugovor o angažovanju agencije za obezbeđenje Fokus protekt koja je obezbeđivala zgradu opštine Bela Crkva u petak, 15. januara”, navodi se u dopisu koji je dostavio Dmitrović, a u koji je agencija Beta imala uvid.

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić kazala je da je to nedvosmislen dokaz da nije bilo reči ni o kakvom obezbeđenju već o “nasilnicima i batinašima”.

Ona je za agenciju Beta rekla i da je to dokaz da ministar policije i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović nije govorio istinu kada je rekao da su na sednicu Skupštine opštine Bela Crkva “naprednjaci” doveli samo svoje odbornike, a ne “batinaše”.

“Ovo nije pitanje politike niti promene vlasti već nasilja, zbog čega svi treba da se plašimo za našu decu”, kazala je Sandra Ristić.

Načelnik Opštinske uprave Tomislav Dmitrović danas je formirao tročlanu komisiju, koja je imala zadatak da sa bravarom obije zaključani kabinet predsednika opštine, kako bi postavila novu bravu i omogućila novoizabranom predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću da uđe u kabinet, što se i dogodilo.

Komisija je imala zadatak i da popiše privatne stvari smenjenog predsednika opštine, što je takođe učinjeno.

(Autonomija, foto: Belocrkvanske novosti)

Podelite ovu stranicu!