Bek: Štrajk policije smišljen

26 sep 2014

Poslanik u nemačkom parlamentu upozorio da homoseksualci u Srbiji žive u stalnom strahu

Poslanik nemačkih Zelenih u nemačkom parlamentu Folker Bek izjavio je danas da su sindikati policije štrajk smišljeno najavili za nedelju, kako Parada ponosa ne bi mogla da se održi.

Bek je u intervjuu za Dojče vele (Deutsche welle) ocenio da to deluje kao „dogovorena igra“ između predstavnika vlasti i policijskih sindikata.

„Od nemačke vlade očekujem da sprskoj vladi jasno skrene pažnju da takve igre nisu prihvatljive i da će to imati posledice po pregovore o pristupanju Evropskoj uniji“, rekao je Bek, koji je najavio svoje prisustvo najavljenoj Paradi ponosa.

Poslanik Zelenih u nemačkom parlamentu upozorio je da homoseksualci u Srbiji žive u stalnom strahu, da se suočavaju sa diskriminacijom, isključivanjem iz društva, fizičkim i psihičkim napadima.

„Homofobiji se suprotstavlja samo ako LGBT osobe pokažu svoje lice. To je jedini put ka istinskom sazrevanju društva“, poručio je Bek.

On je napomenuo da situaciju u Srbiji čini specifičnom to što agresivno homofobno raspoloženje šire i neki političari, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Takve zapaljive izjave političara i predstavnika crkve daje legitimitet nasilju huligana. Poslednje tri godine Parada je zbog pretnji nacionalista i klerikalnih krugova bila zabranjena“, izjavio je Bek.

Bek je istakao da vlada i policija time izbegavaju da preuzmu odgovornost.

„Izbegavaju da štite građane u ostvarivanju osnovnih demokratskih prava i time onima koji su spremni na nasilje dozvoljavaju da diktiraju to ko sme na ulici da demonstrira“, zaključio je poslanik nemačkih Zelenih.

Homofobija se, dodao je, može prevazići jedino ako homoseksualci i lezbejke pokažu svoje lice.

„Jedino tako predrasude mogu nestati. To jedini put ka istinskom sazrevanju demokratskog društva“, rekao je Bek.

On je sprskoj vladi poručio da mora da promeni homofobnu klimu koja je prilično prisutna u politici i medijima.

(Autonomija, DW)

Podelite ovu stranicu!