Bečej: Počela izgradnja trafo-stanice uprkos protivljenju građana

15 mar 2018

Građani smatraju da je neprihvatljivo da se trafo gradi na zelenoj površini ispred nečijeg prozora, jer, osim što eventualno može da ugrozi zdravlje ljudi, dodatno će otežati i preglednost već i sada veoma opasne raskrsnice"

Zbog izgradnje trafo stanice na zelenoj površini i u blizini stambenih objekata građani Bečeja podneli su peticiju kojom od opštinskih vlasti zahtevaju obustavu tih radova. Nezadovoljni građani najavili su i da će protestnim okupljanjima pokušati da spreče ovu izgradnju.

Građane Bečeja koji stanuju u stambenim objektima na uglu ulica Matije Gupca i Zmaj Jovine danas, 15. marta, oko 8 sati ujutro uznemirilo je brujane radne mašine koja tik ispred prozora jedne od tamo izgrađene dve kuće, na zelenoj površini, kopa rupu, gde bi trebala biti izgrađena trafo-stanica, piše Bečejski mozaik

„Mesto nove trafo-stanice pre nekoliko dana označeno je kočićima, potom ih je neko uklonio, da bi danas ujutro počelo iskopavanje temelja objekta. Na terenu su dva čoveka, jedan od njih rukuje radnom mašinom, koji je rekao da je njega angažovala jedna firma da radi za potrebe izgradnje trafoa, te da je sve ostalo stvar Elektroprivrede“, navodi portal.

Portal prenosi da su stanovnici tog dela Bečeja nezadovoljni odlukom o izgradnji trafoa i smatraju da je neprihvatljivo da se on gradi na zelenoj površini ispred nečijeg prozora, jer, osim što eventualno može da ugrozi zdravlje ljudi, dodatno će otežati preglednost već i sada veoma opasne raskrsnice.

Pored toga, kako se dodaje, na toj zelenoj površini planirano je postavljanje klupa pored spomenika Nestoru S. Džilitovu (1905-1941), Slavku S. Siminu (1913-1942) i Ištvanu P. Nađu (1908-1942), čije su biste od bronze inače ukradene sredinom maja 2012. godine.

Predstavnici nadzora iz Elektroprivrede danas u podne obišli su lokaciju buduće trafo-stanice u pratnji zaposlenog u bečejskom pogonu Elektroprivrede, ali niko od njih nije želeo da razgovara sa novinarima, navodi portal.

Predsednik Udruženja građana „Picoder“ Nemanja Karapandžić izjavio je za Bečejski mozaik da su građani nezadovoljni zbog izgradnje trafoa, te da je to udruženje na zahtev građana za jedan dan prikupilo 250 potpisa koji su upućeni nadležnoj službi Opštinske uprave.

„Zahtev je predat nadležnoj službi opštine koji je izdao lokacijsku dozvolu. Mislim da nije u redu da se nekom pod prozor stavlja trafo-stanica, niti je to dobro po zdravlje ljudi, tu se i deca igraju, ovde je i spomenik borcima narodnooslobodilačke borbe. Elektroprivreda ima sredstava da trafo-stanicu premesti 100-150 metara niže od planiranog mesta, gde postoji prostor za to“, istakao je Karapandžić.

I nekoliko članova odbora Saveza udruženja boraca Bečej okupilo se danas u podne na terenu, a članica te organizacije Jelena Češljević kazala je za portal da je očajna zbog ovih radova jer se njima narušavaju „postamenti za naše sugrađane koji su dali živote za vreme Drugog svetskog rata“.

„Izgleda da je sve što nam je istorija, a Bečej ima vrlo svetlu istoriju vezano za Drugi svetski rat, da sve treba da uništimo„, ocenila je.

Češljević je dodala da je SUBNOR danas predao zahtev nadležnom organu da se preispita saglasnost za izgradnju trafo-stanice, a da im je u razgovoru sa načelnicom Odeljenja za urbanizam Opštinske uprave Milicom Nešić rečeno „da je sve po zakonu“.

Uverena je da se građani s tim neće pomiriti i da planiraju da protestuju okupljanjem na tom gradilištu.

Stanovnica jedne od kuća ispred kojih se gradi trafo Ana Šijačić izjavila je da je jutros zatekla dva radnika koji kopaju temelj trafo-stanice.

„Mi smo u međuvremenu potpisali peticiju i ona je danas predata u opštinu. Mi građani ne želimo da se ovde gradi transformator. Ovu zelenu površinu uređujemo već godinama i sada žele da tu stave trafo koji će da zameni stari, a stari, koji pravi problem u preglednosti raskrsnice, neće da sruše. Mislim da nema smisla i potrebe da novu stanicu grade ispred naših kuća. Kako su oni došli da iskopaju temelje, možemo tako i mi to da zakopamo. Što da ne?“, poručila je ona.

Kako piše Bečejski mozaik, sve dozvole, pa i dozvolu za izgradnju trafoa na tom prostoru, izdalo je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i inspekcijski nadzor lokalne samouprave, čija je načelnica Milica Nešić, koja, međutim, nije htela da da izjavu za ovaj portal.

Iako iz opštinskih vlasti tvrde da trafo-stanica neće biti štetna za zdravlje ljudi i okolinu, portal navodi da za ovu investiciju ipak nije urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Portal prenosi i da je Savez udruženja boraca opštine Bečej danas uputio zahtev za obustavljanje radova na izgradnji transformatora Opštinskom veću i Elektrodistribuciji Bečej.

„Stav boračke organizacije je da je neprimeren potez Opštinskog organa i lica koje je dalo saglasnost Elektrodistribuciji Bečej da vrši radove na pomenutoj lokaciji. Želimo da podsetimo da se na pomenutoj lokaciji nalaze postavljeni postamenti tri biste učesnika poginulih u Drugom svetskom ratu, a naših sugrađana. Napominjemo da ova boračka organizacija vodi pregovore oko obnavljanja pomenutih bisti, s obzirom da su sa postamenta odnete biste. Smatramo da bez prethodnog obaveštenja ove boračke organizacije od strane lokalne samouprave i nadležnog organa, ne smeju se započeti nikakvi radovi, s obzirom da će doprineti urušavanju postavljenih postamenata“, navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Boračka organizacija poručila je da će preduzeti i sve druge mere koje joj stoje na raspolaganju kako bi se zaustavila izgradnja trafoa.

Portal napominje da su pitanja o opravdanosti izgradnje trafo-stanice ispred stambenih jedinica na zelenom prostoru postavili i šefu bečejskog pogona Elektrodistribucije Siniši Sretenoviću, ali da on nije želeo da odgovori na njih, uputivši ih na načelnicu Odeljenje za urbanizam Milicu Nešić.

(Autonomija, Bečejski mozaik)

Podelite ovu stranicu!