Bebac traži ostavku ministra Lončara zbog vakcina

31 mar 2015

"Vašom zaslugom, roditelji švercuju vakcine iz susednih zemalja, rizikujući time zdravlje svog deteta"

Roditeljski portal Bebac (www.bebac.com) zatražio je danas od ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara da podnese ostavku ukoliko nije sposoban da obezbedi besplatne petovalentne vakcine, bez izuzetka, za svu decu u Srbiji.

Bebac je u saopštenju za javnost podsetio da je republički Zaštitnik građana Saša Janković prošle sedmice doneo mišljenje u kojem je kao diskriminaciju ocenio činjenicu da te vačine nisu besplatne za svu decu i dao rok od 21 dan Ministarstvu zdravlja da nabavi vačine.

“Javnost je dovoljno ogorčena što pravo na besplatnu vakcinu imaju samo deca rođena posle 1. novembra 2014.godine, i što vakcina već mesecima nema u slobodnoj prodaji, pa su, praktično, deca rođena pre ovog datuma – kažnjena”, naveo je Bebac.

Taj portal je ocenio da su zbog toga roditelji prinuđeni da se snalaze na razne načine, zbog nedelovanja ministra Lončara.

“Vašom zaslugom, oni švercuju vakcine iz susednih zemalja, rizikujući time zdravlje svog deteta. I pedijatre ste oterali u kriminalne radnje jer te švercovane vakcine ubrizgavaju deci iako je zabranjeno da se koriste cepiva koja nisu registrovana u Srbiji”, naveo je Bebac.

Taj portal je optužio ministra i da je omogućio pojedincima da zarađuju “na tuđoj muci”, pa su pojedini lekari, dobavljači i distributeri prošle godine, znajući da nastupa nestašica, odvojili za sebe kontignet vakcina i potom „pentaksim“ prodavali za 100 evra.

“Razvili su biznis trgujući dečjim zdravljem. Roditelji su i na ovo pristajali, jer su im ruke vezane. Da li se osećate odgovornim za sve ovo, ministre Lončar? Ostalo Vam je još 16 dana. Vakcine ili ostavka”, poručio je Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!