Bebac poslao 300 pritužbi trudnica na RFZO

12 mar 2015

“Umesto da budu zaštićene i imaju beneficije, žene koje se odluče na majčinstvo u ovoj državi su kažnjene i povređuje im se dostojanstvo"

Roditeljski portal Bebac poslao je republičkom ombudsmanu Saši Jankoviću zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), saopšteno je danas.

Kako se navodi, na adresu portala Bebac stiglo je 300 pritužbi na rad RFZO od trudnica iz svih krajeva Srbije, koje su uz lične podatke dale i detaljan opis problema u vezi sa kašnjenjem naknade, a neke u komentarima navode da isplate kasne četiri meseca.

Bebac ovom zbirnom pritužbom traži da budućim majkama bude isplaćen novac koji kasni, i to deo od 35 odsto od zarade, koji je RFZO dužan da isplaćuje direktno na račun trudnice, kao i drugi većinski deo od 65 odsto koji bi trebalo poslodavac da im prosledi od Fonda.

“Smatramo da je u vreme kada je u Srbiji herojski čin odlučiti se na potomstvo, nedopustivo da pronalitetna politika bude na ovako niskom nivou. Buduće majke se već u prvim mesecima trudnoće suočavaju sa nebrigom države prema njima, a tako su tretirane i nakon porođaja”, piše u saopštenju portala Bebac.

Bebac od Ombudsmana traži da stane u zaštitu trudnica i pomogne im da ostvare svoja zakonska prava, među kojima je i pravo na naknadu tokom bolovanja u trudnoći.

“Umesto da budu zaštićene i imaju beneficije, žene koje se odluče na majčinstvo u ovoj državi su kažnjene i povređuje im se dostojanstvo. Nijedan razlog za neisplaćivanje naknada za trudničko bolovanje od strane RFZO nije opravdan i prihvatljiv”, apelovao je Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!