Bebac: Porodicama nisu potrebni konkursi, već sistemska rešenja

02 avg 2018

Pokrajina je ukinula novčanu pomoć majkama koju isplaćuje od 2013. godine

Roditeljski portal Bebac (bebac.com) poručio je dans pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću, da porodicama nisu potrebni konkursi za pomoć, već sistemsko rešenje po kome će sve majke biti jednake, a na nadležne su apelovali da „hitno vrate novčanu pomoć za treće dete u Vojvodini“.

Portal Bebac je reagovao na Mirovićeve izjave sa današnje konferencije za novinare, gde je poručio da Pokrajinska vlada planira dve nove mere populacione politike putem konkursa, nakon što je uredbom ukinuta mesečna novčana pomoć od 12.000 dinara za treće dete u Vojvodini.

Pokrajina je ukinula novčanu pomoć koju isplaćuje od 2013. godine, pozivajući se na izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim regulisanje izdataka za treće dete „prelazi u nadležnost zakona kojim je regulisana sva finansijska podrška porodici“, odnosno u nadležnost republike.

Portal je podsetio da je na sednici Pokrajinske vlade u januaru ove godine već opredeljen novac za isplatu pomoći za treće dete, te da su ukidanjem „na cedilu ostavljene sve one majke i porodice koje su računale na taj novac“.

Bebac je ranije ocenio da neke porodice u Srbiji dobijaju pomoć sa više nivoa istovremeno — od republike, grada i opštine, te da izmene pomenutog zakona ne sprečavaju niže nivoe vlasti da same uređuju populaciona izdavanja ako za to već imaju opredeljen novac.

Potezi vaše Vlade jedino ukazuju na nedosledno i stihijsko sprovođenje populacione politike, bez dugoročnog i sigurnog sistema koji će porodicama uliti poverenje i biti stabilan oslonac u planiranju i zasnivanju porodice“, poručili su iz Bebca Miroviću.

Mirović je danas održao konferenciju za novinare da bi, kako je naveo „demantovao pojedine portale“, koji su izvestili o tome da je došlo do ukidanja novčane pomoći i naveo da će uskoro biti raspisana dva konkursa, jedan za unapređenje stanovanja porodica, a jedan za nezaposlene majke sa troje i više dece.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!