Bebac: Obećanjem o besplatnom epiduralu ministar obmanuo trudnice

14 jan 2016

Tragično što se jedan ministar usuđuje da svesno daje lažna obećanja upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva

Roditeljski portal Bebac osudio je danas neodgovornost ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog davanja obećanja da će od početka godine epiduralna anestezija biti besplatna i dostupna svim trudnicama, u svim porodilištima u Srbiji.

Bebac je u saopštenju ocenio i da, to što ministar nije ispunio svoje obećanje ne čudi, jer ga je dao u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa, kada svakog dana po jedan lekar napušta ovu zemlju i u trenutku kada u mnogim porodilištima uopšte još i ne postoji usluga epiduralne anestezije.

U saopštenju se dodaje da je, međutim, tragično što se jedan ministar uopšte usuđuje da svesno daje lažna obećanja, i to upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva – trudnicama.

„Iako je naš stav  da pravo na bezbolan porođaj treba da imaju sve žene i da epidural ne sme biti stvar prestiža, smatramo da u ovom slučaju porodilišta ne mogu biti kriva što nisu izvršili naredbu svog ministra, jer im nije dao precizne instrukcije niti im prethodno obezbedio neophodnu logističku i stručnu podršku“, naveo je Bebac.

U tom portalu su istakli i da je, ako se uzme u obzir činjenično stanje u srpskim porodilištima, a to je da epiduralna anestezija u pojedinim porodilištima uopšte ne postoji kao usluga, kao na primer u Nišu i Leskovcu, te da je u nekim porodilištima ima samo u određenom vremenskom periodu, kao u Novom Sadu, gde se epidural daje samo od 7 do 22 časova, jasno da ne postoje osnovni uslovi da se Lončareva odluka sprovede.

„Umesto što brzopleto daje prazna obećanja, rešavajući samo prividno goruće probleme u porodilištima, apelujemo na ministra Lončara  da odgovorno pristupi poslu i najpre obezbedi stručan kadar i logističku podlogu za sprovođenje odluke o besplatnom epiduralu“, piše u saopštenju portala Bebac.

U njemu se izražava sumnja i u način na koji će Ministarstvo i RFZO sprovesti odluku da epiduralna anestezija bude besplatna jer, ukoliko anesteziologe ostave bez naknade za svoj rad, otvaraju ogromnu i objektivnu mogućnost za korupciju.

„Zato apelujemo na Ministarstvo zdravlja da se njihov posao ne završi samo na davanju lepog i popularnog obećanja, već da se postaraju da ono sistemski i zdravo zaživi, a trudnice zaista imaju koristi od njega“, poručuje se u saopštenju roditeljskog portala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!