Bebac: Konkurs ne može biti zamena za ukinuti roditeljski dodatak

06 sep 2018

"Stotine porodica iz Vojvodine sa troje i više dece ostaće uskraćeno za pravo na pomoć"

Roditeljski portal Bebac.com pitao je danas predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da li zaista konkursima misli da zameni roditeljski dodatak koji je ukinuo.

„Roditelji ne žele konkurse već sistemsko rešenje po kojem će sve majke i porodice biti jednake“, poručili su iz Bebca.

Bebac u saopštenju kritikuje Pokrajinsku vladu zbog uslova na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja, jer će prema njihovoj računici nju moći da dobije svega oko 50 porodica.

Reč je o novoj pronatalitetnoj meri pokajinskih vlasti koja je usvojena nakon ukidanja novčane pomoći za treće dete od 12.000 dinara u Vojvodini proteklog jula, sa obrazloženjem da je taj novčani dodatak prešao u nadležnost republike.

Bebac je upozorio da je ukupan budžet koji je Pokrajina opredelila za Konkurs za rešavanje stambenog pitanja 63 miliona dinara, ali da su uslovi takvi da jedna porodica najviše može da dobije milion i dvesta hiljada dinara.

„Kada se te dve cifre podele, dolazi se do podatka da će svega oko 50 porodica (tačnije 52,5) moći da dobije traženu pomoć“, upozorio je Bebac u saopštenju.

Dodali su da će se broj porodica kojima će novac biti dodeljen uvećati ukoliko ne dobiju svi učesnici konkursa maksimalno dozvoljen iznos, ali da će i dalje „stotine drugih roditelja sa troje i više dece ostati uskraćeno za pravu pomoć“.

„Podsetimo, prema ranijoj odluci, sve porodice u Vojvodini koje su dobile treće dete, dobijale su mesečnu pomoć od 12.000 dinara tokom prve dve godine detetovog života“, podseća se u saopštenju.

Kako se navodi, i pored malog broja porodica koje će biti pomognute ovim konkursom, one koje za tu pomoć budu želele da konkurišu moraće da prikupe 19 različitih dokumenata.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!