Bebac: Država porodiljama smanjila plate

31 avg 2018

"Država je novim zakonom zaštitila sebe ali ne i trudnice i mame”

Roditeljski portal Bebac upozorio je danas da će novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom velikom broju majki biti drastično umanjena plata na porodiljskom bolovanju.

“Izmene koje je doneo novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo je da bar u nekoj meri poboljša položaj roditelja u Srbiji. Međutim, u praksi će ovaj zakon doneti veću štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu i to u najkritičnijem i finansijski najzahtevnijem periodu”, naveo je Bebac u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će sve majke, koje nisu radile 18 meseci u kontinuitetu pre otvaranja trudničkog bolovanja, imati umanjene zarade, trudničko bolovanje neće ulaziti u obračun naknade za porodiljsko pa tako ako trudnica na samo dva dana otvori bolovanje, u obračun joj neće ući period nakon toga.

“Minimalni iznos zarade zagarantovan je samo određenom broju trudnica i to samo u periodu od prva tri meseca od rođenja deteta. Država je novim zakonom zaštitila sebe ali ne i trudnice i mame”, ocenio je Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!