Bebac: Dati ista prava svim trudnicama

19 okt 2011

Roditeljski portal Bebac.com zatražio je danas da se pravo trudnica na sto odsto plaćenog trudničkog i porodiljskog odsustva reši sistemski na nivou cele države

Roditeljski portal Bebac.com zatražio je danas da se pravo trudnica na sto odsto plaćenog trudničkog i porodiljskog odsustva reši sistemski na nivou cele države.

“Država mora sistemskim zakonom da omogući svim trudnicama punu platu tokom trudničkog bolovanja i to ne samo za buduće majke koje imaju problema tokom trudnoće, već za sve trudnice”, navodi se u saopštenju portala.

Bebac.com je pozdravio odluku gradskih vlasti u Novom Sadu da od oktobra nadoknadi razliku do sto odsto za trudničko odstustvo, uz ocenu da se time, kao i ranijom odlukom gradskih vlasti u Beogradu, trudnice u Srbiji dovode u neravnopravan položaj.

“Stihijsko rešavanje materijalnog statusa trudnica na nivou opština i gradova je trenutno rešenje i samim tim neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju i dodaje da se na taj način indirektno svim budućim roditeljima poručuje da se presele u Beograd ili Novi Sad.

Roditeljski portal je zapitao šta je sa trudnicama iz Zrenjanina, Subotice, Kragujevca, Zaječara, Leskovca, Bele Palanke ili iz drugih opština u Srbiji čiji budžeti ne mogu da podmire takve potrebe.

Portal je naveo da pune plate trudnicama omogućava većina Evropskih zemalja, dok su Danska, Švedska, Finska i Norveška uvele i obavezno plaćeno porodiljsko odsustvo očeva.

Grаdska uprаva zа socijаlnu i dečiju zаštitu u Novom Sadu od oktobra će trudnicama nadoknađivati razliku do 100 odsto iznosa mesečnih primanja iz gradskog budžeta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!