Bebac: Ana Brnabić se bori za natalitet, a ignoriše roditelje

09 mar 2018

"Roditelji čekaju svoj novac mesecima, čitaju ponižavajuće slogane za podsticaj nataliteta, a državni vrh zatvara oči pred realnim problemima"

Roditeljski portal Bebac uputio je danas pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kojem se od nje traži da prestane da „ignoriše roditelje“ i da svoj premijerski autoritet iskoristi kako bi se rešili problemi kašnjenja plata trudnicama i porodiljama.

U pismu se navodi da se niko od državnih čelnika nije obratio roditeljima povodom daljeg kašnjenja plata trudnicama i ocenjuje da država ne vidi kao problem činjenicu da trudnice i po tri meseca ostaju bez plata.

Osim problema sa platama, portal je naveo da je problem i povraćaj PDV-a na opremu za bebe, koji se ukida bez jasnih smernica o tome da li će biti još jedan rok ili ne, te da povećanje plata u javnom sektoru i dalje zaobilazi trudnice i porodilje.

„Na saopštenje koje smo direktno Vama uputili i u kojem smo naveli neosnovano i nepravedno izostavljanje trudnica i porodilja od povećanja plata u javnom sektoru, odgovor nismo dobili“, navodi se u pismu i postavlja pitanje zašto se načelno bori za natalitet, a suštinski ignoriše roditelje.

Dodaje se da se roditelji bore sa svakodnevnim problemima u ekonomski nestabilnom okruženju, plaćaju najskuplju opremu za bebe, čekaju svoj novac mesecima, čitaju „ponižavajuće slogane za podsticaj nataliteta“, a državni vrh „zatvara oči pred realnim problemima“.

Od premijerke se traži da reaguje u najkraćem roku i iskoristi svoj premijerski autoritet da pomogne roditeljima.

Roditeljski portal Bebac je već više puta javnosti i nadležnima skretao pažnju na probleme u vezi sa platama, a obraćao se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, za koji kažu da je ta institucija u odgovoru na postavljena pitanja navela da „trudnice treba same da vrše pritisak na poslodavce, kako bi na vreme dobile svoju platu“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!