Bar jedna dobra vest za kišne šume

01 okt 2011

Sud u Brazilu zaustavio je radove na izgradnji gigantske brane Belo Monte u amazonskoj prašumi. Borci za zaštitu životne sredine i lokalne urođeničke grupe žestoko su se protivile izgradnji jer bi ona nanela veliku štetu najvećoj svetskoj kišnoj šumi i dovela do premeštanje stotina hiljade ljudi.

Sudija Karloš Eduardo Martins je naveo da je odlučio da obustavi gradnju brane vredne 11 milijardi dolara u brazilskoj državi Para pošto će ugroziti ribarstvo na reci Šingu, pritoci Amazona.

Sudija Martins zabranio je kompaniji Norte Energia koja stoji iza projekta da „gradi luku, koristi eksploziv, kopa nasipe i kanale i obavlja sve druge infrastukturne radove koji bi mogli da ugroze prirodni tok reke Šingu i na taj način ugroze riblji fond“.
Konzorcijum koji gradi branu na reci Šingu saopštio je da nije obavešten o odluci suda, na koju će se verovatno žaliti.
Brana snage 11.000 megavata bi, da je izgrađena, bila najveća na svetu nakon hidroelektrane „Tri klisure“ u Kinu i Itapu, koju zajednički vode Brazil i Paragvaj.

Brana Belo Monte je već dugo predmet kontroverzi pošto je izgradnja tri puta stopirana pre nego što je državna kompanija Hidro Eletrica do Sao Francisco dobila ugovor prošle godine.

Prethodno je Brazilska agencija za životnu okolinu izdala dopuštenje za gradnju ove hidroelektrane.
Vlada Brazila tvrdi da će tako biti obezbeđena struja iz čistih i obnovljivih izvora, ali borci za zaštitu životne sredine strahuju da će taj projekat dovesti do gradnje novih brana u basenu Amazona i ubrzati nestajanje prašume.
Borci za zaštitu životne sredine i lokalne urođeničke grupe žestoko su se protivile izgradnju brane jer bi ono nanelo veliku štetu najvećoj svetskoj kišnoj šumi i uzrokovalo premeštanje stotina hiljada ljudi.

Lokalne zajednice se takođe plaše dolaska hiljada radnika u oblast brazilske džungle.
Investitori, međutim, kažu da će projekat hidrocentrale direktno kreirati 18.000 novih poslova i dodatnih 23.000 radnih mesta indirektno. Oni su prebrojali da će izgradnja brane podržati oko 96.000 porodica.
Poznate ličnosti poput muzičara Stinga i reditelja Džejmsa Kamerona su se pridružili borcima za očuvanje životne sredine u njihovoj kampanji protiv projekta. Oni kažu da brana dugačka šest kilometara preti opstanku brojnih urođeničkih grupa kao i da će njenim puštanjem u pogon 50.000 ljudi ostati bez domova u poplavljenom krugu od 500 kvadratnih kilometara.

(h-alter)

Podelite ovu stranicu!