Banjac: Gde je mesto kulture u reformama

20 Jul 2014

"Nema ništa tužnije od 'siromašnog filma' i pozorišta jer je to odraz 'siromašne' nacije"

Glumica Mira Banjac izjavila je danas na Paliću da je domaća kinematografija u teškoj situaciji i da se u započetim državnim reformama mora tačno znati mesto kulture, filma i pozorišta.

“Krenuli smo žestoko u reforme, a ja hoću da vidim gde će u tim reformama biti kultura”, rekla je Banjac na konferenciji za novinare tokom Festivala evropskog filma na Paliću.

Ona je rekla da je kultura odraz čitavog društva i da “ne sme biti moda trenutka i refleksija jedne politike”, nego mora da ima čvrsto i trajno mesto, kao i privreda.

“Nema ništa tužnije od ‘siromašnog filma’ i pozorišta jer je to odraz ‘siromašne’ nacije”, rekla je Banjac i dodala da mnogi autori iz Srbije dobijaju nagrade na svetskim i evropskim festivalima, ali je to potpuno zanemareno.

Banjac je rekla da priznanje “Aleksandar Lifka” koje joj je sinoć uručeno na Festivalu evropskog filma na Paliću, za nju ima posebno mesto jer prevazilazi uske okvire srpskog filma i daje prepoznatljivost van granica – u Evropi i svetu.

Ona je rekla da program festivala na Paliću predstavlja mnogo mladih autora koji su već postali “majstori” filmske umetnosti i ukazuje na nove pravce evropskih kinematografija.

“Ovaj festival daje nadu da su vrata otvorena i da smo negde krenuli, da je svet došao, i da tom svetu imamo nešto da ponudimo”, rekla je Banjac, koja je od ove godine i predsednica Saveta FEF-a.

(Beta / Foto: Luka Zeković)

Podelite ovu stranicu!