Banatski paviljon u Pančevu

05 Sep 2014

Savremena umetnička scena Pančeva, Zrenjanina, Vršca i Temišvara u fokusu je izložbe “Banatski paviljon” koja će biti otvorena 11. septembra u Dvorani Apolo u Pančevu

Savremena umetnička scena Pančeva, Zrenjanina, Vršca i Temišvara u fokusu je izložbe “Banatski paviljon” koja će biti otvorena 11. septembra u Dvorani Apolo u Pančevu, a cilj je da identifikuje potencijalne sličnosti i razlike u tematici, poetskim i tehničkim pristupima umetnika iz tih gradova, kao i da ukaže na moguće zajedničke kontekste nastanka i razvoja njihovih radova i poetika kao preduslov za nastanak povezane i koherentne regionalne umetničke scene.

Na izložbi učestvuju Nora Mesaroš i Rastko Stefanović iz Zrenjanina, Sanja Stojilković i Nevena Knežević iz Vršca, Jelena Lalić, Tanja Juričan, Vuk Vučković, Miroslav Prvulj, Mira Kovačević i Snježana Torbica iz Pančeva, Sorin Oncu, Lavinia Logofatu, Andrei Parausanu, Bogdan Nueleanu, Marius Jurca i Livia Mateias iz Temišvara.

Izbor umetnika i radova je sačinjen od radova pristiglih na javni konkurs za učešće na toj izložbi, čiji je kustos Nebojša Milenković, viši kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Zvanična ceremonija otvaranja “Banatskog paviljona”, u prisustvu kustosa, umetnika i učesnika, najavljena je za 16. septembar, a uoči zatvaranja, 30. septembra, biće održana prezentacija kataloga uz razgovor o stanju savremene umetnosti na regionalnoj sceni.

Izložba “Banatski paviljon” realizovana je kao pilot-akcija u okviru projekta “Poles of Cultures – Kulturna politika kao alatka za zajedništvo i regionalni razvoj” koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija i sufinansira iz budžeta zemalja učesnica programa.

Partneri u tom projektu su Interkulturalni institut iz Temišvara (nosilac projekta), NGO “Građanski parlament-slobodni grad” iz Vršca, te gradovi Zrenjanin, Temišvar i Pančevo.

*Autor animiranog video džingla je Miloš Tomić, autor plakata je Aleksandar Zograf, a logoa Mihael Milunović

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!