Banatski paori: Prodajte zemljište domaćim seljacima

04 sep 2012

Prednost u kupovini trebalo bi da imaju mali i srednji paori, a najbolje bi bilo da se prodaje maksimalno 20 hektara po gazdinstvu

Asocijacija poljoprivrednika „Banatski paori“ zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede da omogući malim i srednjim poljoprivrednicima da kupe državno zemljište po povoljnim uslovima, pre nego što od 2014. i stranci steknu preduslove za kupovinu zemljišta u Srbiji.

„Banatski paori“ zatražili su, u te svrhe, izmenu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, i to tako da paori mogu da kupuju državno zemljište uz povoljne hipotekarne kredite na 20 godina.

„Prednost u kupovini trebalo bi da imaju mali i srednji  paori, a najbolje bi bilo da se prodaje maksimalno 20 hektara po gazdinstvu, čime bi 20.000 malih paora došlo do obradivog zemljišta, i time ojačalo svoj status“, navodi s eu saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da bi se na taj način povećao udeo srednjeg sloja poljoprivrednika u ukupnoj strukturi i dodaje da je srednji sloj oslonac svake države i napretka u njoj.

„Ako već morate da prodate zemlju, prodajte je nama, srpskim seljacima, a ne  strancima“, piše u saopštenju.

„Banatski paori“ su podsetili da u Srbiji ima oko 400.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!