Balašević oduševio 9.000 ljudi u Osijeku

14 sep 2014

Osijek Đoletovim koncertom za 9.000 posetilaca najavio kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine

Čak oko 9.000 raspjevanih i nasmiješenih posjetitelja iz više zemalja, orkestar sastavljen od dvadesetak izvrsnih svirača, impozantna pozornica širine 20 metara, sjajno ozvučenje i rasvjeta, lijepa scenografija, posebno uređen i osvijetljen trg kao koncertni prostor, zvjezdano nebo i, naravno – Đole. Sve navedeno i mnogo još toga dogodilo se u subotu navečer na koncertu godine u Osijeku i regiji, gostovanju Đorđa Balaševića i njegovih vrhunskih pratećih glazbenika nazvanih Ujedinjeni Mangupi Vojvodine na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, pod nazivom „Pa, tamburama mangupi prepreče put“, koji je bio i svojevrsna premijera novog koncertnog prostora na otvorenom u najvećem slavonskom gradu, čime je ujedno i simbolično najavljena njegova kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Već od prvih taktova uvodne pjesme „Poluuspavanka“ i vriske oduševljenja kojim su brojni obožavatelji iz svih krajeva svijeta i iz regiona dočekali  Đoletov izlazak na scenu, bilo je jasno kako je riječ o nesvakidašnjem i iznimnom glazbenom događaju sa svjetskom produkcijom kakvu je Osijek rijetko doživio.Ugođaju je znatno pridonijela i činjenica da su se organizatori, agencija Luminis u suradnji s Udrugom „Grupa građana“ Osijek i Balaševićevim menadžmentom, potrudili cijeli trg preurediti u stilu koncerta. Tako su novo ruho, sa zelenilom i cvijećem, dobile fontane, prigodno preimenovane u „zdence želja“, drvo ginko ukrašeno je oblačićima sa Đoletovim stihovima, tamošnjim ugostiteljskim objektima privremeno su nađenuta nova imena po naslovima i izrazima iz Balaševićevih pjesama (Bezdan, Take It Easy, Boža zvani Pub, Na pola puta i Bela lađa), krošnje okolnog drveća pomoću svjetlosti „okupane“ su u šarene boje, a na okolne zgrade projicirane su različite slike i motivi.

Đole je, u majici sa stiliziranom slikom supruge i producentice Olivere (i ona je bila na koncertu, zajedno sa sinom Aleksom) te natpisom „Angelo di Salayca“, pak publici zorno pokazao zašto ove koncerte smatra vrhuncem svoje dosadašnja karijere. Okupivši sjajan sastav raznovrsnih glazbenika koje je nazvao „Panonskom filharmonijom“, uključujući i posebnog gosta, Nikšu Bratoša na gitari – tamburaški sastav, klavir (nezaobilazni profesor Aleksandar Dujin), gitare, bas gitara, bubnjevi, violina (legendarni Ignac Šen), saksofon, klarinet, truba – „prošetao“ je kroz svoju bogatu karijeru dugu već tri i pol desetljeća, a između pjesama nazočnima se obraćao u svojem klasičnom stilu, punom duhovitosti i sentimenta. Posebno je bilo za vrijeme pjesme „Ljerka (Korzo)“, kada je pozornicom prošetalo tridesetak mlađih i starijih građana, izabranih na audiciji, a čija su imena kasnije bila i projicirana na zgradi Ekonomske i upravne škole Osijek.

Publika je odlično prihvaćala i starije i novije hitove, što je i sam Đole u šali prokomentirao: „Jednom je jedan narodnjak rekao: ‘Lako je Balaševiću raditi koncerte. On svira 50 pjesama koje svi znaju'“. Tako je otprilike i bilo, a kad je prvi put pokušao otići sa scene nakon tri sata s pjesmom „Kao rani mraz“, to mu naravno nije dopušteno i publika ga je vratila klicanjem i skandiranjem „Hoćemo još“. Svi zajedno potom su se vratili i izveli polusatni bis koji su zaključili s neizbježnom „Odlazi cirkus“. „Eto, iako je cijeli dan prijetila kiša, ipak nije pala za vrijeme koncerta. Znao sam ja da predobro kotiram tamo gore, na nebu“, pokazao je Balašević, a kad su posjetitelji zatražili još, odgovorio je sa smiješkom: „Ima još puno pjesama koje nismo svirali, ali – kako i zašto ću ponovno doći ako danas sve izvedemo? Ostajte mi dobro i jako mi je drago viđeti da vas ima. Prebrojte se i ne dajte se ako do sada niste“, poručio je Đole, pokupio bijele plišane zečeve koji su doletjeli za vrijeme pjesme „Neki novi klinci“, i otišao uz gromoglasni pljesak.

U sedmici pre koncerta, Balašević je besjedio pred studentima Univerziteta u Osijeku, a potonju konferenciju za medije pretvorio je, uz pomoć Saše Dujina, u jednoiposatni koncert. Bila je to Nedjelja Đorđa Balaševića u Osijeku.

(Autonomija/www.osijek031.com)

Podelite ovu stranicu!