Bajramu Halitiju nagrada za rečnik

28 okt 2011

Svetska organizacija dijaspora i manjina (WDMO) proglasila je za knjigu godine Srpsko-romski rečnik, a autor dobio je nagradu "Tereza fon Jakob"

Nagrada „Tereza fon Jakob“  dobija na značaju jer je dodeljeno na otvaranju prvog Kluba Alijansa civilizacija u beogradskim prostorijama WDMO, a povodom Dana Ujedinjenih nacija, saopšteno je juče. Nagradu Halitiju uručio je sinoć predsednik WDMO Zoran Jovičić.

„Ovaj rečnik na najlepši način obeležava veliki jubilej 40 godina stvaranja Romskog svetskog kongresa u Londonu čiji je inicijator i prvi predsednik bio Rom iz Srbije Slobodan Berberski. Uspesi Roma iz Srbije na svetskom planu, kao što su Rajko Đurić i Bajram Haliti, dali su kredibilitet i inspiraciju da se upravo u Beogradu osnuje Svetski muzej dijaspora i manjina“, rekao je Jovičić prilikom dodele priznanja.

On je naglasio da je Halitijev Srpsko-romski rečnik, prvi romski rečnik u svetu, da bitno unapređuje položaj romskog jezika i da ponovo Rome iz Srbije svrstava u svetske lidere romske emancipacije. Haliti je zahvalio domaćinu na nagradi, zaključivši da Romi treba da rade više na sopstvenom obrazovanju, kako bi popravili svoj položaj. Ovakve nagrade WDMO dodeljuje za najveća dostignuća i doprinose u poboljšanju položaja manjina i dijaspora i za jačanje mostova između manjina i većinskih naroda, podseća se u saopštenju WDMO.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!